To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Ludzie z tamtej strony świata - Łukasz Orbitowski

gorat - 21 Maj 2008, 23:06

Dzisiaj w Empiku zajrzałem dość przypadkowo do periodyku DESA Unicum; głównie zdołowałem się cenami Sętowskiego (jeden ładny chyba, nie przyglądałem się) czy Jaremy, ale zauważyłem też jeden obraz Janusza Orbitowskiego. Przemknęło mi przez myśl, by wysondować pokrewieństwo. Sprawa rozwiązała się dwa piętra wyżej - zobaczyłem po raz pierwszy "Prezesa i Kreskę" i okazuje się, że autor ilustracji nazywa się coś podobnie :P:
adi_s - 26 Maj 2008, 09:54

dopiero teraz przeczytałem "trace ciepło" i na kolana mnie rzuciło
więcej wiecej więcej

corpse bride - 26 Maj 2008, 13:36

muszę się wybrać do księgarni i obejrzeć koty - dobrze rozumiem, że już są?
gorat - 26 Maj 2008, 13:50

Są - kwadratowe licho w twardej oprawie. Ilustrowane przez Janusza Orbitowskiego (coś trudno cokolwiek znaleźć :? ).
dareko - 26 Maj 2008, 13:54

corpse bride, sa i do tego sa pieknie wydane. Postarali sie wszyscy.
corpse bride - 26 Maj 2008, 13:56

ojojoj... to może pójdę dopiero po wypłacie, żeby nie cierpieć... szkoda, że nie wcześniej, dziś moja sis zdawała maturę. temat: motyw kota w literaturze (czy jakoś tak). byłoby na prezent jak znalazł :)

edit:
własnie napisała mi na gg, że zdała na 100%. i ze jeszcze nie ma dośc kotów w literaturze, więc jej i tak kupię :) moja dzielna sis :bravo

Urbaniuk - 26 Maj 2008, 13:57

Tu mozna znaleźc ale jak %#$% nie jest to reprezentatywne
http://www.bwa.skierniewi...ki%20Janusz.jpg

dalambert - 26 Maj 2008, 14:51

corpse bride, :bravo i gratulacje dla sis :D
Godzilla - 27 Maj 2008, 11:17

Mam "koty". Gratulacje! Bardzo się cieszę, że to się pokazało.
Witchma - 29 Maj 2008, 11:50

W dzisiejszym "Przekroju" określili "Prezesa i kreskę" mianem "filozoficznej powiastki dla dzieci" :roll: ale cztery punkty na pięć przyznali, mam nadzieję, że empik mi wreszcie przyślę książkę, żebym mogła sama ocenić...
Orbitoski - 29 Maj 2008, 13:35

piszę w podróży, dzięki za miłe słowa. Jutro będzie wywiadzik w Rzeczpospolitej, chyba, nie wiem jak poszło bo gadałem przez telefon z Lwowa. Myślę, że jeszcze coś o tej książce będzie mówione.
a, poprawki do Świętego Wrocławia skończone, druga częśc PiKa wysłana, niedługo będzie też wysyp opowiadań, tutaj, u konkurencji, napisałem nowy, długi tekst do antologii. Tyle ode mnie, pędzę żyć dalej.

Godzilla - 30 Maj 2008, 09:36

Witchma, czemu cię te dzieci tak drażnią? Ja się cieszę, że mogę maluchom to poczytać, i że ostatnio na jednym opowiadanku się nie kończy, co wieczór jest cztery czy pięć. No i cieszę się, że nie ma tam pewnego wierszyka świątecznego :mrgreen: Inaczej miałabym z tą książką problem.

Natomiast rzeczywiście nie uważam, że jest ona po prostu dla dzieci, bo nie jest. Jest jak najbardziej dla dorosłych, o ile ci dorośli są w stanie przyswoić sobie książkę, gdzie nie ma gołych d**, przemocy i wulgaryzmów. Jeśli nie potrafią, ich strata.

Jest jak najbardziej dla mnie. Pochłonęłam ją w jedno popołudnie i doczytywałam parę razy.

Witchma - 30 Maj 2008, 20:11

Godzilla napisał/a
Natomiast rzeczywiście nie uważam, że jest ona po prostu dla dzieci, bo nie jest.

Właśnie o to mi chodzi, że zakwalifikowali tak książkę, co może zniechęcić potencjalnych czytelników :)

Virgo C. - 2 Czerwca 2008, 20:57

Mnie prawdę mówiąc bardziej zniechęca forma wydania - litery wielkości takiej jak dla dzieci = w zasadzie mało tekstu. Ale i tak pewnie kupię, niech Orbit ma na fajki ;)
Martva - 3 Czerwca 2008, 08:18

Czytałam recenzję w Gazecie Wyborczej, pochwalili. Znaczy wbili szpilę o wymiotowaniu robakami, ale rzucili hasłem że jedna z najlepszych polskich książek w ostatnim czasie :)
corpse bride - 3 Czerwca 2008, 08:29

w którodniowej gazecie?
Godzilla - 3 Czerwca 2008, 08:38

W piątkowym Dzienniku była jakaś recenzja, ale nie czytałam, tylko zerkałam przez ramię człowiekowi w autobusie ;P:
gorat - 3 Czerwca 2008, 08:45

W Nowej Kulturze konkretnie. Pochlebna. I nie ma sprowadzania do dzieci ;)
Martva - 3 Czerwca 2008, 08:54

corpse bride, we wczorajszej.
corpse bride - 3 Czerwca 2008, 10:11

ktoś zajumał gazetę... zapytam szefa jak wróci, pewnie on.
Orbitoski - 3 Czerwca 2008, 10:53

jest na necie, zlinkowałem na www.orbitowski.pl
Dabliu - 10 Czerwca 2008, 21:42

Masz nową fankę, Łukaszu. Wróć... masz dwie nowe fanki. Nie dość, że moja żona, po przeczytaniu Tracę ciepło, natychmiast pochłonęła Psa i Klechę. Przeciwko wszystkim, a zaraz potem kilka opowiadań z SFFiH oraz pierwszy rozdział Świętego Wrocławia, po czym (dzisiaj) zakupiła Prezesa i Kreskę (koty znała już z bloga), to teraz ledwie udało nam się pogonić spać naszą sześcioletnią córeczkę, Jagódkę, która zasłuchawszy się w bajki o kotach nie chciała pójść do łóżka, mimo późnej pory. Wreszcie udało się ją przekonać obietnicą, że jutro usłyszy resztę bajek :mrgreen:
Orbitoski - 10 Czerwca 2008, 22:47

Ojejku. Jak miło. Pozdrów dwie Kobiety Twojego życia ode mnie.
Dabliu - 10 Czerwca 2008, 22:51

Jedna z kobiet mojego życia dziękuje, druga chwilowo śpi :mrgreen:
corpse bride - 10 Czerwca 2008, 23:09

kupiłam koty siostrze. znała je z bloga, ale bardzo się ucieszyła :) bardzo ładne, faktycznie. też może sobie kiedyś kupię...
Rafal Kosik - 16 Czerwca 2008, 16:27

A tak na marginesie, gratulacje za Sfinksa! :bravo :bravo :bravo
gorat - 16 Czerwca 2008, 20:08

O, wyniki? :shock: <leci szukać, pal licho mecz>

Edit: nie ma, choć termin określony na wczoraj chyba :(

Kuba - 17 Czerwca 2008, 07:03

Są, są.
Łukasz dostał za Cichy Dom. Gratuluję również!

Witchma - 17 Czerwca 2008, 08:27

:bravo Gratulacje :!: :D :bravo
gorat - 17 Czerwca 2008, 10:57

Znalazłem wreszcie, już myślałem, że albo lipa, albo utajnili. Na oficjalnej stronie nadal NIC!

Teraz mogę wreszcie :bravo :wink:

Partner forum