Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane
SithLady - 25 Grudnia 2013, 21:16
Bardzo mi się.
W Koronie są elementy fantastyczne, aczkolwiek nie za dużo, w Grze brak, ale i tak świetne
Fidel-F2 - 25 Grudnia 2013, 21:20
zwyczajnie nie chce Ci sie gadać, ok, rozumiem
SithLady - 25 Grudnia 2013, 21:24
Grę dopiero kończę, na dodatek chyba jakieś choróbsko mnie bierze
Witchma - 26 Grudnia 2013, 10:18
Upiory Jo Nesbo - mocna rzecz.
Fidel-F2 - 26 Grudnia 2013, 10:42
w jakim sensie?
Witchma - 27 Grudnia 2013, 09:22
W sensie emocjonalnym i jako zakończenie cyklu. Przynajmniej na jakiś czas, bo "Policja" otworzyła go na nowo.
A w temacie Sezon Burz.
Kruk Siwy - 27 Grudnia 2013, 10:08
Sezon Burz
Rafał - 27 Grudnia 2013, 11:25
Odkrywam na nowo cudowności klasyków na podchoinkowym kindelu, był Anderson, Zelazny, czyta się rewelacyjnie
Freja - 27 Grudnia 2013, 13:23
Tomasz Kołodziejczak - "Kolory sztandarów" - bardzo mi się książka podobała. Sprawnie i interesująco skonstruowany świat; ciekawa tematyka - sondowanie mózgu, wtyki chipowe, sieć mózgów; dynamiczna akcja, no i obce, nieznane rasy, pochodzące gdzieś tam z zakamarków Wszechświata. "Schwytany w światła" - nadal jest interesująco, choć ta część jest o wiele spokojniejsza niż pierwsza, trochę w innym klimacie. Więcej tutaj politycznych przepychanek, walki o władzę. Obie części bardzo dobrze mi się czytało.
morham - 27 Grudnia 2013, 13:45
Po raz kolejny Czarna Kompania Cook'a. To mi się chyba nigdy nie znudzi
qbard - 27 Grudnia 2013, 17:44
Jack Dann - Katedra pamięci. Nieznana historia Leonarda da Vinci.
Potężna epopeja, która opowiada o wyprawie malarza do krajów orientu, gdzie da Vinci w końcu może wypróbować swoje futurystyczne projekty. Trup ściele się gęsto a włos jeży się na głowie.
Chal-Chenet - 27 Grudnia 2013, 22:49
Anna Kańtoch - Przedksiężycowi 1
Sam nie wiem czemu czekałem tak długo. Podobało mi się. Nawet bardzo. Przede wszystkim świat, w którym dzieje się akcja, choć i bohaterowie niczego sobie. I niespieszne, lecz wciągające tempo snutej opowieści również może się podobać. Drugi tom już na czytniku, po jednej, dwóch książkach przerwy, chętnie wrócę.
Chal-Chenet - 28 Grudnia 2013, 22:14
Kuba Małecki - Zaksięgowani
Całościowo zbiór udany, bardzo ładnie spięty klamrą "Szach" i "Mat". Tylko niektóre opowiadania wydawały mi się, nie wiem... niedokończone. Zastanawiam się czy to celowy zabieg artystyczny. "Każdy umiera za siebie" kończyło się np. w innym miejscu niż tekst z "Nowe Idzie". Wadliwego ebooka raczej nie miałem, choć nigdy nie wiadomo.
Witchma - 29 Grudnia 2013, 09:29
Policja Jo Nesbo - mam mieszane uczucia. Z jednej strony niedokończone wątki wskazują na to, że będzie kontynuacja, a z drugiej
Ale przynajmniej wreszcie wyrwałam się z Oslo (mam wrażenie, że już mogłabym wycieczki oprowadzać...).
Magnis - 29 Grudnia 2013, 12:28
Mo Hayder Ptasznik - dobry thriller i czasami makabryczny.
Freja - 29 Grudnia 2013, 13:23
Anna Kańtoch - Przedksiężycowi tom 3 - doskonałe zakończenie całej historii, scalenie wszystkich tomów. W tej części dzieje się najwięcej. Bardzo zgrabnie zostały rozwiązane wszystkie niejasności i pytania, które pozostawiły po sobie wcześniejsze tomy. Pojawiają się nowe elementy. Zakończenie też mnie jak najbardziej zadowoliło, a nawet zaskoczyło.
Przedksiężycowi to naprawdę bardzo ciekawy cykl. Pomysłowy, inteligentny, z nutą jakiejś świeżości, zachęcający do zastanowienia się nad lekturą, ze świetnie wykreowanym światem. Całość bardzo mi się spodobała.
Witchma - 29 Grudnia 2013, 13:28
O, właśnie. Przedksiężycowi t. 3.
Chal-Chenet - 30 Grudnia 2013, 00:09
Powyższe dwie opinie brzmią wybornie w uszach kogoś, kto jest świeżo po jedynce.
Witchma - 30 Grudnia 2013, 08:15
Paradyzja - strasznie mi dobrze. Już prawie zapomniałam, że można pisać tak zwięźle, tak treściwie, tak konkretnie, tak w ogóle.
dziko - 30 Grudnia 2013, 13:47
Saladin Ahmed - Engraved on the Eye
Ciekawy zbiór opowiadań w bardzo różnym stylu, jest prequel "Tronu półksiężyca" tegoż autora i np. świetna cyber-muzułmańska dystopia.
m_m - 31 Grudnia 2013, 01:11
Wieczny Grunwald - Szczepan Twardoch
W końcu przeczytałem, a podchodziłem jak pies do jeża.
Rewelacja, nie czułem się tak od czasu gdy pierwszy raz czytałem Serce Mroku Dukaja, w jakiś sposób podobny styl, nie, może nie styl, nie wiem jak to nazwać, gęstość opowieści?
Trudna w odbiorze książka, ale świetnie zrobione przechodzenie ze ,,staropolszczyzny'' do języka współczesnego i odwrotnie. Podobało mi się bardzo.
Nie wiem czy mnie pamięć nie myli, ale czy pierwszy druk Serca Mroku w Fantastyce był bez interpunkcji, pamięta ktoś?
Mam do wyboru teraz dwie książki , Wallenrod i Jedna przegrana bitwa Wolskiego, nie wiem od której zacząć. Właśnie sprawdziłem ileż to książek wydał pan Marcin, i jest tego multum, ciekawe czy wszystkie trzymają poziom Agenta Dołu.
Witchma - 31 Grudnia 2013, 13:29
Cylinder van Troffa - mniam.
Luc du Lac - 31 Grudnia 2013, 13:54
Robert M. Wegner: Opowieści z meekhańskiego pogranicza. Północ - Południe
absolutnie prześwietne
Witchma - 31 Grudnia 2013, 14:07
No ba...
Martva - 31 Grudnia 2013, 16:29
Nieśmiertelny Valente. Opowieści sieroty tej autorki mnie zachwyciły, kolejny Palimpsest był tylko dobry. Tutaj mamy historię opartą na rosyjskim folklorze, rozegraną w okolicach drugiej wojny światowej, i bałam się trochę tej książki, ale zakochałam się już od pierwszych zdań. Zupełnie tych starych podań nie kojarzę, przyznaję ze wstydem, ale w baśniowy klimat i fabułę opisaną cudownym, fantastycznie plastycznym językiem wsiąkłam natychmiast. Literacko najlepsze zakończenie roku, jakie mogłabym sobie wymarzyć.
Witchma - 1 Stycznia 2014, 10:06
Łowcy głów Jo Nesbo - niezła książka tak na jeden wieczór, bardzo ciekawe, jak by wyglądała pokazana od strony śledztwa.
Lowenna - 2 Stycznia 2014, 19:47
Kantyczka dla Leibowitza. Dobra rzecz. W dodatku przeczytana w bardzo odpowiednim czasie.
Biorę się za przypomnienie 1 tomu Przedksiężycowych i polecę całość przez weekend
Radomir - 2 Stycznia 2014, 20:49
Fizyka podróży międzygwiezdnych - skomplikowane zjawiska fizyczne przedstawiony w prosty i dosyć obrazowy sposób. Co prawda autor czasami zagalopowuje się w naukowy język bez uprzedniego wyjaśnienia części pojęć, ale ogólnie rzecz biorąc przystępna. Szczególnie polecam trekkerom.
dziko - 2 Stycznia 2014, 22:32
Robert A. Heinlein - Stranger in a Strange Land
Ciekawe synkretyczne SF, błyskotliwe dygresje jak to u Heinleina. Obyczajowo już nie szokuje, ale kiedy to pierwszy raz publikowano to był hardcore
Witchma - 3 Stycznia 2014, 10:53
The Light Fantastic - nadal mnie bawi. Bardzo. I zdecydowanie przydałby mi się Bagaż.
|
|
|