To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Słoneczna loteria - Quiz edukacyjny (a nie zawody w googlaniu na czas)

Ziuta - 22 Lipca 2006, 11:28

Otóż to, mad68 i Pako odgadli. Niech zatem pytania zadają obaj, jeden po drugim (Salomon byłb zażenowany :wink: ).
Pako - 22 Lipca 2006, 12:02

Nie no, mad poweidział więcej, nawet też powiedział, że metallica to może śpiewała, czyli prawie odgadł ;) Jego kolej.
mad - 22 Lipca 2006, 12:11

Ale nie podałem tytułu. Skoro jednak dżentelmeńsko ustępujesz, dzięki, Pako :bravo . Wydaje mi się, że chyba niebezpiecznie zadawać dwa pytania w jednym.

Dobra, zadaję pytanie z poetyki - chyba bardzo łatwe:
Jak się nazywa stały, wewnątrzwersowy przedział wyrazowy?

elam - 22 Lipca 2006, 12:16

jeeeej.... zapomnialam :shock: ja, poetka... :mrgreen:
chyba sredniowka, tak?

mad - 22 Lipca 2006, 12:23

No brawo, Gremlinku :bravo Poetka? Chętnie bym poczytał nie tylko prozę.
Zadajesz pytanie!

elam - 22 Lipca 2006, 12:29

alez, Mad - zagremlinilam dokladnie temat "poezje", tu, w offtopach :) czytaj, krytykuj :)

ok, moje pytanko: dlaczego Lotaryngia nazywa sie tak, jak sie nazywa? 8)

joe_cool - 22 Lipca 2006, 12:34

od jakiegoś Lotara (z niemiecka pisane Lothar), co te ziemie posiadał :mrgreen:
elam - 22 Lipca 2006, 12:40

oj a mozna dokladniej, co to za "jakis" Lothar byl? ;)
joe_cool - 22 Lipca 2006, 12:44

oj nie wiem, tak se szczeliłam na chłopski rozum ;)
eee, może to jakiś cysorz był? z tego świętego cesarstwa narodu rzymskiego, czy jak im tam było? czy może coś wcześniejszego?

elam - 22 Lipca 2006, 12:52

cysorz toto nie byl, ale cieplo, cieplo :)
joe_cool - 22 Lipca 2006, 13:02

dobra, mam, nie ma to jak przechowywać notatki z historii.
otóż lothar był wnukiem karola wielkiego - jednym z trzech, pozostali dwaj to karol łysy i ludwik niemiecki. w 843 podpisali traktat w verdun i podzielili się ziemiami po dziadku i ojcu. ten podział stanowił podstawę powstania trzech państw - francji, niemiec i wloch.
(mam nadzieje, że o to właśnie chodzi)

elam - 22 Lipca 2006, 13:09

:bravo
zadawaj

joe_cool - 22 Lipca 2006, 13:13

juhuu!

no to tak - kim był i jak się nazywał "w oryginale" awicenna? (przygotowałam się :mrgreen: )

nimfa bagienna - 22 Lipca 2006, 15:10

Ibn Sina, ale imię?
Coś jakby Abu Ali, ale on miał tych imion znacznie więcej.
Sklerozja.

joe_cool - 22 Lipca 2006, 16:55

imiona w różnych źródłach różne podają, raz jedno, raz więcej, ale Ibn Sina mi wystarczy. :bravo pytanie Twoje (no bo podejrzewam, że jak znasz nazwisko, to i zawód też :mrgreen: )
nimfa bagienna - 23 Lipca 2006, 06:50

no bo podejrzewam, że jak znasz nazwisko, to i zawód też
On był tym, no... tynkarzem... nie, rusznikarzem... cholera! już wiem! LEKARZEM!!! :lol:
Mam dziś dzień wrednego świra. W związku z czym pytanie brzmi następująco:
Kiedy rozegrały się pierwsze oficjalnie zarejestrowane międzynarodowe zawody w biathlonie?
Wystarczy podać stulecie i kraje, które uczestniczyły.

nimfa bagienna - 24 Lipca 2006, 22:49

Mówiłam, że mam dzień wrednego świra.
Pierwsze udokumentowane międzynarodowe zawody biathlonowe odbyły się w roku 1776. Na granicy norwesko-szwedzkiej. Między szwedzkimi a norweskimi źołnierzami.
Niech zadaje, kto chce.

Kruk Siwy - 25 Lipca 2006, 08:32

Trochę militaria a trochę pokaz mody.
Co nosili na głowach Grenadierzy Gwardii Napoleońskiej podczas bitwy pod Austerlitz?
I czym się w tej bitwie wykazali?

Kruk Siwy - 25 Lipca 2006, 13:08

Nikt, nic? Fiiidel, gdzie jesteś?!
Rafał - 25 Lipca 2006, 14:31

Nosili zapewne ichnie odmiany nocników, takie z czerwonymi kitami, a popisali się zapewne umiejętnością khm, khm, do nich :wink: Zgadłem?
Kruk Siwy - 25 Lipca 2006, 15:08

Niezupełnie kochany, niezupełnie. B. źle właściwie. Do szkoły średniej marsz! A i ostrzegam jeden z moich przodków dorobil się stopnia pułkownika w Lekkokonych Gwardii Cesarza. Jak znajdę szabelkę jak opłazuję dowcipnisia....
Z Cesarza się n i e żartuje.

Godzilla - 25 Lipca 2006, 15:22

Tak kulinarnie? Pierogi? :P
Kruk Siwy - 25 Lipca 2006, 15:44

Bravo! Tricorne - pieróg trójrożny tzw "rewolucyjny". A większość narodu myśli, że oni w bermycach popylali. Ale to wina filmów. Wiadomo bermyca widowiskowa jest.

A jeżeli chodzi o dokonania to pytanie było podchwytliwe. Niczym się nie wykazali. Piechota Gwardii stała do końca bitwy w rezerwie.

Rafał - 26 Lipca 2006, 07:33

Może tak ktoś coś zada?
Kruk Siwy - 26 Lipca 2006, 08:35

Godzilla, zadawaj. Zdaje się, że Ty klimę w pracy masz to i mózg Ci lepiej rabota...
Fidel-F2 - 26 Lipca 2006, 08:35

Mogę? :D ALe wiecie co to będzie. :D
Kruk Siwy - 26 Lipca 2006, 08:35

Fidel-F2, jak nie ma Godzilli to dawaj!
Fidel-F2 - 26 Lipca 2006, 09:22

Namawiał, namawiał i namówił :D

W jakich okolicznościach zmarł Rysiu Lwie Serce i jak się nazywał jego zabójca?

Proste?

Kruk Siwy - 26 Lipca 2006, 09:33

Fidel-F2, nie chce mi się guglać. Ale o ile pamiętam ustrzelili Ryśka podczas oblężenia jakiegoś nieważnego zamku we Francyji całkiem głupio ale skutecznie. A imienia strzelca nie pomnę. Tak, że zagadka pozostaje w mocy.
Fidel-F2 - 26 Lipca 2006, 09:41

Odp. ok. ale właśnie pojawiła się Godzilla więc może Kruku dogadaj sie z nią na temat dalszego zadawania.

Peter Basil trafił Rysia w ramię, w zasadzie niegroźnie ale wdała sie gangrena i było po sprawie.A rysio padł z własnej głupoty bo bez zbroi polazł pod mury samodzielnie się dogadywać z obrońcmi. Zamek zdobyto bardzo szybko, jeszcze za życia króla który kazał powiesić wszystkich jeszcze żywych obrońców za wyjątkiem Basila.

Partner forum