Park marzeń [gry] - Plemiona
Rafał - 9 Kwietnia 2008, 07:16
No nie przesada, czasem trzeba przerzucić szybko max surowców, jeden kupiec bierze tylko 1000.
gorat - 9 Kwietnia 2008, 09:04
Do pałacu potrzebny jest rynek 10. Z doświadczenia mojego wynika, że dobry poziom rynku to 22 - można przerzucić całą maksymalną dzienną produkcję, a przy tym nie zajmuje za olbrzymiej ilości miejsca w zagrodzie.
Sama się przekonasz, że przy 15 poziomie ciężko transferować surowce między własnymi wioskami, nie mówiąc już o jednoczesnym handlu
Godzilla - 9 Kwietnia 2008, 09:22
Najpierw trzeba mieć jakieś własne wioski. Zanim zbuduję pałac, to jeszcze ho-ho. Na razie cieszy mnie widok kamiennego ratusza, poziom 15
Jakie kryterium stosujecie, wybierając wioski do przejęcia? Chyba w miarę małą odległość, i najlepiej jakby dawały tych parę procent więcej surowców, szkolenia czy czegokolwiek?
Rafał - 9 Kwietnia 2008, 09:28
Na 6-tym gram trochę za syna, właśnie stracił pierwszego szlachcica przy próbie przejęcia pierwszej wioski - ktoś go ubiegł. Wioskę wybrał sobie ze względu na pkt - powyżej 1000 miała.
gorat - 9 Kwietnia 2008, 09:41
Obecnie przede wszystkim - mają być dobrze rozbudowane. Kiedyś rozpisałem zgrubny wzorek wskazujący, bo brać pod uwagę i z jaką wagą (potęgową!). Nie pamiętam, jak to szło, ale odczucia się raczej nie zmieniły. Rozpiszę jako listę:
1. punkty wioski^3
2. odległość ^2
3. punkty gracza^(-1)
4. punkty plemienia przeciwnika^(-1)
5. punkty własnego plemienia^1
6. punkty graczy plemienia przeciwnika w bliskiej okolicy^(-1)
wymnożyć to i powinno wyjść z grubsza, którą brać. W Twojej okolicy na najlepszą wygląda obecnie Adi Paladin, następnie Zolti.
Godzilla - 9 Kwietnia 2008, 09:46
Hi hi, dzięki. Niech no tylko dochrapię się tego pałacu
Edit: właśnie dostałam uroczy mailik od kolesia o pół godziny ode mnie. Dziecię ma wioskę rzędu 200 punktów, kolegów z plemienia o tydzień drogi stąd (całe plemię szacowane na 4000 punktów) i wysyła mi wiadomość typu h*** ci w d*** pedale pie***, coś tam o mojej mamie i życiowych przyjemnościach. Zgłosiłam do moderacji, a swoją drogą przejadę się po kretynie. Dotąd akurat go nie atakowałam. Coś trzeba mieć z życia w ten piękny wiosenny dzień
mawete - 10 Kwietnia 2008, 15:11
no i 2 setki lekkich poszły w pi..reneje ... ale gość przejmujący wiochę wiecej stracił...
gorat - 10 Kwietnia 2008, 15:23
Godzilla: spiesz się, zanim go nie zablokują
mawete: ktoś wioskę próbuje Ci podebrać?
Godzilla - 10 Kwietnia 2008, 15:34
Zostało jeszcze pół minuty. O ile koleś nie zrobił jakiejś podpuchy i nie ściągnie do wioski kilkuset ludzi przed atakiem, to...
1...
2...
3...
no i został z niego placek. Dobra farma będzie. Nie zapomnę o nim w codziennych trudach życia O ile go nie wymoderują za ten qulturalny mail.
mawete - 10 Kwietnia 2008, 16:12
gorat: nie, po surrki wyslalalem... przypadek chyba
gorat - 10 Kwietnia 2008, 16:27
A Później będziesz miał więcej takich przypadków - wjedziesz szlachcicem do wiochy właśnie przez kogoś przejętej, lub odwrotnie
mawete - 10 Kwietnia 2008, 17:38
gorat: to ktoś będzie miał pecha... szlachcic u mnie dostaje dobrą obstawę...
Godzilla - 10 Kwietnia 2008, 21:12
Uczę młodego szaconku dla starszych. Drugi raz go najeżdżam z taranami. Jak mu wyrównam murek, będę mogła pobierać surowce za pomocą samej kawalerii. Ano, z kompostu powstał, w farmę się obróci.
gorat - 11 Kwietnia 2008, 12:14
Jeśli nie planujesz go przejmować, wyburz ratusz. Już nie da rady się odbudować.
Godzilla - 11 Kwietnia 2008, 12:32
Jak się burzy ratusz?
gorat - 11 Kwietnia 2008, 17:09
Pomoc Plemion to bida z nędzą, a nawet tego nie wyczytałaś?!? Zasuwaj do lektury, nie chce mi się kopiować
Edit: wybacz, ale naprawdę sporo jest ludzi, którym się nie chce nawet zasad przeczytać - niedawno jednego zgłosiłem, nareszcie mam spokój, bo takie bzdury jak etyka i lojalność to on miał w...
Edit2: skąd tyle literówek?!? Poprawione.
Godzilla - 11 Kwietnia 2008, 20:18
Dobra, nie złość się, nie złość, bo jeszcze pomyślę że ten wątek służy tylko do górnolotnych rozważań graczy powyżej 15.000 punktów. Sama sobie wykombinuję jak kogoś zrównać z ziemią
Adanedhel - 11 Kwietnia 2008, 20:21
Godzilla, jakby co mnie możesz pytać, w przeciwieństwie do pomarańczowego jestem (w miarę) cierpliwy
Rafał - 12 Kwietnia 2008, 10:31
buuuuuu....., a Godzilla nie chce mnie znać, buuuu....
Godzilla - 12 Kwietnia 2008, 17:32
Nie gniewaj się, nie wiedziałam że to ty
Źle pograłam, wysłałam 50 konnych na zbyt silną wioskę, wszystkich mi zjadło
gorat - 12 Kwietnia 2008, 18:03
Nie martw się, wcześniej czy później dojdziesz do wniosku, że grabić tylko opuszczone, a katywnych zaczepiać tylko, gdy za wojskiem idzie czterech szlachciców
Godzilla - 12 Kwietnia 2008, 21:39
W mojej okolicy jest sporo takich, które od początku mają niewiele ponad 100 punktów. Tym razem nie zauważyłam, że pojechałam myszą nie tam gdzie trzeba. Tych cieniasów traktuję jak farmy, zresztą już jedna z nich zmieniła się w wioskę barbarzyńską, a inne pewnie pójdą w jej ślady. Niektóre wioski barbarzyńskie są silniejsze, 400 punktów, 600 punktów itd. O pałacu i szlachcie na razie nie myślę, nawet mniej się rozbudowuję a produkuję wojsko. Niepokoi mnie koleś, który już dorobił się 3000 punktów. Swego czasu rozsyłał szpionów. Wolę go przekonać, że na mnie sobie wyszczerbi zęby.
mawete - 13 Kwietnia 2008, 09:41
caly czas sie rozbudowuje i przygotowuje sie do przejęcia jeszcze jednej wiochy - pozostałe z wyjatkiem najsłabszej sa w zasadzie samowystarczalne
Godzilla - 13 Kwietnia 2008, 10:05
Tamten gość się odgrywał. Wysłał coś z 50 pik i mieczy. Wszystkich stracił.
elam - 13 Kwietnia 2008, 14:31
ja na opuszczone wysylam po 100 koni, a zamieszkale najpierw skanuje.
na 10tym swiecie sie fajnie przejechalam raz - przejmowalam sobie spokojnie opuszczona wioske, ktora nawet 1000 pkt nie miala (chyba z 500 szczerze mowiac)
poparcie zbilam juz do 30, wysylam szlachcica (1!!! nigdy nie wysylam wielu, na szczescie ) - i co? raport przychodzi, wszyscy zgineli, bo nagle w wiosce znalazlo sie po 12.000 pikinierow i miecznikow.
kos komus oddawal wioske i wyslal cale swoje wojsko do tej opuszczonej...
Adanedhel - 13 Kwietnia 2008, 17:07
BTW, gorat, czy ja mam coś źle z oczami, czy na 16 nagle przybyło Ci kilkadziesiąt tysięcy punktów?
Godzilla - 13 Kwietnia 2008, 17:29
Faktycznie, 54 tysiące punktów na liczniku, no, no...
gorat - 13 Kwietnia 2008, 17:55
Zgodnie z umową Ziemniak oddaje wioski, bo kończy. Mam przyjemność je przejąć, dziękuję
mawete - 13 Kwietnia 2008, 18:42
a ja mialem przyjemność je zdobywać
gorat - 13 Kwietnia 2008, 18:55
Tak jest - dziękuję za pomoc w szybkim przeprowadzeniu operacji
|
|
|