To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Samopomoc czytelnicza.

Agi - 18 Lutego 2010, 11:20

Sio z offtopem! Z wycieczkami osobistymi tym bardziej! :evil:
mBiko - 20 Lutego 2010, 17:07

W związku z likwidacją mojej ulubionej księgarni będę musiał przestawić się na zakupy internetowe.

Napiszcie, z usług jakich firm korzystacie, oraz czy i dlaczego warte są one polecenia.

dzejes - 20 Lutego 2010, 17:42

Ja najczęściej korzystam z usługi Allegro i bardzo polecam ;P:
mBiko - 20 Lutego 2010, 18:15

Z Allegro korzystam, ale chyba wolałbym mieć jednego, w miarę stałego dostawcę niż wielu, stosunkowo przypadkowych.
Agi - 20 Lutego 2010, 18:31

Korzystam z Amazonki (zniżki na wybrane pozycje 25-30%), Empik, stała zniżka na zakupy przez internet 10%, przy kwocie zamówienia powyżej 150 zł dostawa gratis, również kurierem, jest jeszcze Toudi, dogadaj się z nim na pw, bardzo życzliwy sprzedawca.
Kruk Siwy - 20 Lutego 2010, 18:37

mBiko, bliska ci terytorialnie wyjątkowo wredna czarownica korzysta z czegoś taniego. Zapytaj jej.
mBiko - 20 Lutego 2010, 18:46

Właśnie czekam aż się łaskawie pojawi i swoją czarownicową wiedzą błyśnie.
Witchma - 20 Lutego 2010, 19:08

Dobrze, że chociaż czasem żyć beze mnie nie możecie :)

W Empiku internetowym czasem są bardzo duże zniżki, a dostawa do salonu jest zawsze gratis.

Poza tym polecam tę księgarnię, zawsze 21% rabatu, dostawa gratis od 250 zł, ostatnio uruchomili możliwość odbioru osobistego w Łodzi (jeszcze nie korzystałam z tej opcji, podobno 5 zł to kosztuje). Bardzo solidna firma i choć piszą, że od 250 zł dostawa pocztą gratis, to i tak ja zawsze dostawałam zamówienia kurierem.

Agi - 20 Lutego 2010, 19:34

Witchma napisał/a
W Empiku internetowym czasem są bardzo duże zniżki, a dostawa do salonu jest zawsze gratis.

Jeżdżenie do Poznania po książki sporo by mnie kosztowało, wolę zamówić większą partię i odebrać w domu.
Muszę sobie wrzucić do zakładek polecaną księgarnię i sprawdzić ją.

Witchma - 20 Lutego 2010, 19:35

Agi, ale mBiko ma Empików do wyboru do koloru ;)
terebka - 20 Lutego 2010, 19:47

Nie odkryję Ameryki, mimo to powtórzę za innymi, że Allegro jest godzien polecenia, mBiko. Można trafić na naprawdę świetne okazje na nowości jak się poszuka - klyent nasz pan.

Poza tym ostatnio zaszalałem u Olesiejuka, ale ten akurat niczym wielkim nie wyróżnia się wśród innych internetowych sklepikarzy - oferta ujdzie w tłumie a promocji jak na lekarstwo.

edit.

Agi - 20 Lutego 2010, 20:13

Witchma napisał/a
Agi, ale mBiko ma Empików do wyboru do koloru ;)

Witchma, ale ja piszę o sobie, w kontekście preferencji dostawy do domu.
terebka napisał/a
Nie odkryję Ameryki, mimo to powtórzę za innymi, że Allegro jest godzien polecenia, mBiko. Można trafić na naprawdę świetne okazje na nowości jak się poszuka - klyent nasz pan.

Odkryłam kilka księgarni internetowych sprzedających przez Allegro, ale nie maja takiego wyboru fantastyki, jak Empik, Merlin, czy Amazonka.

Adon - 20 Lutego 2010, 20:42

Witchma napisał/a
Poza tym polecam tę księgarnię, zawsze 21% rabatu, dostawa gratis od 250 zł, ostatnio uruchomili możliwość odbioru osobistego w Łodzi (jeszcze nie korzystałam z tej opcji, podobno 5 zł to kosztuje). Bardzo solidna firma i choć piszą, że od 250 zł dostawa pocztą gratis, to i tak ja zawsze dostawałam zamówienia kurierem.

Przyłączę się w opinii, choć ostatnio mieli jakiś słabszy moment (ale może to przez okres świąteczny?), kiedy rabat spadł nagle do 15%, a potem z dnia na dzień do 10%. Wtedy odpuściłem sobie i zrobiłem zakupy u Selkara (też solidna firma, też sprzedaje na allegro i też ma swój własny sklep internetowy. Ostatnio zaś znów odwiedziłem ksiegarniawarszawa.pl i zauważyłem, że rabat wrócił do 21%. Słusznie.
I wreszcie, też, tak jak Witchma, miałem tam rabat na wysyłkę kurierem, nawet jak zamawiałem za kwoty poniżej 250pln. Myślałem sobie, że może to dlatego, że poprzednie dwa zamówienia były na kwoty oscylujące koło 1000. Polecam.

mBiko - 20 Lutego 2010, 20:52

Dziękuję za wszystkie polecanki, popatrzę, poczytam i pewnie coś wybiorę.
Witchma - 21 Lutego 2010, 09:29

Adon napisał/a
zrobiłem zakupy u Selkara

Selkara też znam, mogę z czystym sumieniem polecić.

dzejes - 21 Lutego 2010, 13:54

mBiko napisał/a
Z Allegro korzystam, ale chyba wolałbym mieć jednego, w miarę stałego dostawcę niż wielu, stosunkowo przypadkowych.

Na allegro zamawiam zwykle pakiety 15-20 książek, używanych ofkros - cenowo nie do pobicia w sieci.

Easy - 21 Lutego 2010, 18:42

Kroniki Amberu Zelaznego - cztery pierwsze części w jednym tomie, nowe wydanie, cena 33 zł.

Warto? Dobre to? Pamiętam, że Panem światła byłem zachwycony, więc teraz mnie kusi...

Kruk Siwy - 21 Lutego 2010, 19:13

To zupełnie inny Zelazny. Bardziej "rozrywkowy". Ale rzecz ciekawa, klasyczna - warto.
Adon - 21 Lutego 2010, 19:45

Easy napisał/a
Kroniki Amberu Zelaznego - cztery pierwsze części w jednym tomie, nowe wydanie, cena 33 zł.

Warto? Dobre to? Pamiętam, że Panem światła byłem zachwycony, więc teraz mnie kusi...

Rozrywkowe, ale bardzo dobre. Tylko, khem, pierwsze chyba 5 tomów w jednym?

gorat - 21 Lutego 2010, 20:00

Adon napisał/a
Tylko, khem, pierwsze chyba 5 tomów w jednym?
Co dziwnego?

Cytat
W związku z likwidacją mojej ulubionej księgarni będę musiał przestawić się na zakupy internetowe.
Dopiero wyłapałem. Słuszne skojarzenie?
mBiko - 21 Lutego 2010, 20:51

gorat, niestety nie wiem jakie skojarzenie, więc nie potrafię odpowiedzieć czy słuszne.

Easy, pierwsze dwa tomy Amberu na początku lat 90-tych były dla mnie rewelacją,ale im bliżej końca, tym jakoś mniej mi się podobało.

Adon - 21 Lutego 2010, 20:58

gorat napisał/a
Adon napisał/a
Tylko, khem, pierwsze chyba 5 tomów w jednym?
Co dziwnego?

Napisałeś pierwsze cztery, nie pięć. Różne dziwactwa polskich wydawnictw widziałem, ale chyba wydając omnibusa wydali by cały pierwszy cykl czyli pięć tomów? A może się mylę?

Stormbringer - 22 Lutego 2010, 08:23

mBiko napisał/a
Easy, pierwsze dwa tomy Amberu na początku lat 90-tych były dla mnie rewelacją,ale im bliżej końca, tym jakoś mniej mi się podobało.

Ja miałem odwrotnie, bo z poczatku nie mogłem się wbić w tę odrobinę "superbohaterską" konwencję. ;) Wciągnęło mnie na dobre dopiero gdzieś na przełomie pierwszego i drugiego tomu, gdy intryga zaczęła się zagęszczać. Ale jak najbardziej warto się zapoznać z Amberem.

Zgaga - 22 Lutego 2010, 08:53

Amber czytałam będąc nastolatką. Jakieś pół roku temu wróciłam do niego, przeczytałam dwa tomy: Corwin już nie tak atrakcyjny i świat jakby wyblakł. Ta... Młodzieńczość ma swoje zalety. Wtedy dużo więcej rzeczy czyta się z otwartymi ustami.
Ale myślę, że Kroniki Amberu będą niezłym prezentem dla mojego siostrzeńca-nastolatka, tak przy najbliższej okazji.

mBiko - 22 Lutego 2010, 20:14

Stary egzemplarz dwóch pierwszych części mam mocno zaczytany, korzystało z niego co najmniej kilka osób. Ostatnio kupiłem kolejny, na wymianę, więc może sięgnę, żeby sobie przypomnieć ten cykl.
Ziemniak - 22 Lutego 2010, 21:10

Ja mam wydanie Iskier w jedenastu tomach, kiepsko klejone więc musiałem je trochę posztukować, co biorę je do czytania to się bardziej rozłazi :mrgreen:
Ozzborn - 24 Lutego 2010, 11:32

Pewnie było, ale nie mam za bardzo czasu na grzebanie. Kolega poszukuje, dobrej lekkiej (niezbyt grubej) SF z wartką akcją, żeby się dobrze czytała - dla kogoś kto czyta mało i trza go zainteresować SF. Jako że ja mało czytam SF to mógłbym polecić tylko Wellsa - choć nie wiem czy nie za bardzo archaicznie i ambitnie ;P:
Podpowiecie coś?

Kruk Siwy - 24 Lutego 2010, 11:34

Sf to szeroki pojęcie. Hard SF czy też może być space opera?
Martva - 24 Lutego 2010, 11:35

Powiedziałabym że Chaga, ale nie wiem czy jest wystarczająco SF ;) No i podejrzewam że większe szanse powodzenia mogłaby mieć, gdyby 'ktoś' był kobietą.
Fidel-F2 - 24 Lutego 2010, 11:36

Stare jest piękne Brina, lekkie i sympatyczne
Pierścień Nivena
Non Stop Aldisa
Gdzie wasze ciała porzucone Farmera (tu niektórzy się nie zgadzają, że to Sf w stu procentach)

Partner forum