Mistrzowie i Małgorzaty - Dawid Juraszek
Adon - 12 Października 2009, 13:46
Mam uraz do netowych konkursów odkąd w sierpniu wygrałem w konkursie katedry książkę Jacka Komudy, a dotąd jej nie otrzymałem. Ale esensja może porządniejsza jest - spróbuję.
Shadowmage - 12 Października 2009, 14:38
Tak jak Ci już pisałem na PW - książka została wysłana, ale za działalność poczty nie ponosimy odpowiedzialności - jeśli książka do nas wróci po 3 tygodniach (a tyle jeszcze od wysyłki nie minęło), to możemy złożyć reklamację.
Opóźnienie w wysyłce było, owszem. Zwykle czekamy, aż otrzymamy adresy od wszystkich zwycięzców, a to czasami trochę trwa; nie zawsze też nagrody trafiają do nas od wydawcy w ustalonym terminie.
Mogę tylko ponownie przeprosić, ale w tym momencie wiele zrobić nie możemy.
rybieudka - 12 Października 2009, 17:30
E tam. Konkursik to konkursik. Jak się wie co odpowiedzieć to wzięcie udziału przecież i tak nic nie kosztuje, prawda?
Gustaw G.Garuga - 13 Października 2009, 10:46
O konkursie Esensji, debiutanckim opowiadaniu i Xiao mówię parę słów tutaj: http://www.fabryka.pl/akt...id=2277&flash=y
Virgo C. - 13 Października 2009, 12:27
Głos w konkursie oddany, przyznam że ostatnie pytanie mnie trochę przegoniło po necie
rybieudka - 13 Października 2009, 12:45
Virgo C. napisał/a | Głos w konkursie oddany, przyznam że ostatnie pytanie mnie trochę przegoniło po necie |
Nie Ciebie jednego:P
Gustaw G.Garuga - 13 Października 2009, 15:41
A wystarczyło zapytać na forum Hm, to też net A w ogóle to już wiem, czemu wczoraj odnotowałem rekordową ilość wejść na stronę
NB, widzę, że pomimo podstawiania nogi przez Empik, który w pierwszym okresie zamówił śladowe ilości Białego Tygrysa (teraz już powinno być chyba lepiej), książka dała radę załapać się do pierwszej dziesiątki październikowej sprzedaży FS.
Rafał - 13 Października 2009, 15:43
No to gratki
A kiedy płodozmian?
Gustaw G.Garuga - 13 Października 2009, 15:52
Już za parę dni, za dni parę... Konspekty tylko czekają, aż "Xiao Long II: Cesarstwo Środka kontratakuje" po nadaniu ostatnich szlifów powędruje do wydawcy. Na początek neosarmacja w dwóch odsłonach (jedno opowiadanie do pewnej antologii, drugie do pisma), a potem socjo-sf, bo te konspekty dosłownie mi się pietrzą. O uwagę prosi też PRL, o którym piszę w duecie ze znajomym. Że o Cairenie nie wspomnę
rybieudka - 13 Października 2009, 16:05
Gustaw G.Garuga napisał/a | potem socjo-sf, |
socjo-sf? Brzmi intrygująco...
Homer - 13 Października 2009, 19:26
A co z Cairenem? Myślałem, że przed Ptakiem się pojawi, a tu cisza.
merula - 13 Października 2009, 20:50
jestem właśnie po lekturze Białęgo Tygrysa.
jakoś tak bardzo wolno toczyła mi się to opowieść, snuła po kawałeczku.
a zakończenie zdaje mi się odważne, ale i smutne...
tym niemniej cieszę się, że poddałam się temu światu.
Gustaw G.Garuga - 14 Października 2009, 03:12
Dzięki, merula Ciekawa opinia - jak dotąd częściej była mowa, że fabuła pędzi nieledwie na złamanie karku
"Socjo-sf" oznacza tu opowiadania z nieodległej przyszłości, w których zamiast na rozwoju technologicznym skupiam się na przemianach społecznych, osobowościowych itd. (ohoho, ależ to zabrzmiało ). Dotąd opublikowałem trzy takie teksty: "Obywatelstwo w standardzie", "Twarzą w twarz..." i "Bratnia pomoc", wszystkie w SFFiH. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie dużo więcej
Co z Cairenem? Niestety nie wiem. Z mojej strony wszystko zrealizowane, książka przyjęta, umowa podpisana, teraz czekam tylko na wieści o redakcji. Czy raczej aż na wieści o redakcji...
Fidel-F2 - 14 Października 2009, 06:56
Gustaw G.Garuga napisał/a | Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, będzie dużo więcej | Chwalmy pana.
Gustaw G.Garuga - 15 Października 2009, 16:29
Nie chwalmy pana przez zachodem...
Jest kolejna opinia; recenzent dostrzegł w książce coś więcej, niż tylko rozrywkową fabułę na kilka wieczorów: http://ksiazki.wp.pl/kata...4,recenzja.html
Homer - 15 Października 2009, 17:43
Cytat | W drugiej części książki akcja nieco traci impet, oddając pola szczegółowym opisom wędrówki bohatera. |
Jak jest z tym w Ptaku? Więcej akcji i śledztw, typu pierwsza część tygrysa,czy opowieść drogi, typu druga część ?:)
Sandman - 15 Października 2009, 22:37
Jakoś umknął mi fakt, że jeszcze nie napisałem nic o Tygrysie
Po kolei. Co mi się nie podobało.
- do mnie osobiście nie trafiły fragmenty w stylu "co będzie w tym rozdziale" i "jeśli się chcecie dowiedzieć co będzie w następnym to..."
- za krótkie rozdziały, jakoś tak wyglądało to dla mnie na zbyt sztuczny podział.
To w zasadzie tyle i jak widać są to jedynie dla mnie osobiście mankamenty techniczne, które tak naprawdę nie deprecjonują odbioru całości.
Co do fabuły, początek trochę mi się dłużył, ale ze względu na to, że znałem już te opowiadania i czekałem na coś nowego, jednocześnie nie chcąc przegapić ewentualnych zmian. Potem już było tylko lepiej. Bardzo podobał mi się świat jaki stworzyłeś. Poznawanie wraz z losami bakałarza kolejnych ciekawych miejsc, ludzi, kultury. Jestem zdecydowanie zadowolony z lektury i serdecznie polecam. Czekam na ciąg dalszy.
Gustaw G.Garuga - 16 Października 2009, 15:23
Homer, jak by tu odpowiedzieć, nie spojlerując zarazem... Powiem tak - kierunek jest jeszcze trochę inny, niż te dwa, o których piszesz. Z logiki rozwoju wydarzeń wynika, że pewne działania są, a inne nie są dla Xiao już/jeszcze wykonalne. Zarazem sytuacja w Cesarstwie Środka rozwija się w taki sposób, w jaki się rozwija, co też ma swoje konsekwencje dla fabuły. Ale tak po prawdzie to co ja tam wiem o "Czerwonym Ptaku" - np. moje wyobrażenia na temat "W ludzkiej skórze" obracają się w pył pod ogniem krytyki...
Sandman, serdeczne dzięki Myślę, że mogę zdradzić, iż rozdziałów w Czerwonym Ptaku jest o cały jeden mniej
Agi - 16 Października 2009, 15:31
Skończyłam czytać "Białego tygrysa" i nie żałuję czasu spędzonego przy lekturze.
Mnie nie przeszkadzają opisy, lubię dowiedzieć się czegoś o świecie, w którym działa bohater, szczególnie jeśli jest to świat realny, a jednocześnie egzotyczny. W świetle ostatniego rozdziału wiele zachowań Xiao stało się bardziej racjonalnymi.
Z zainteresowaniem czekam na dalszy ciąg opowieści.
Gustaw G.Garuga - 17 Października 2009, 16:31
Dzięki wielkie, Agi Opisy - za którymi w czasach szkolnych delikatnie mówiąc nie przepadałem - odpowiadają rzeczywiście prawdzie, w tym realnym panoramom tamtych okolic. Parę razy pokusiłem się jednak o inspirację "z drugiej ręki" - czy ktoś rozpoznał pióro Sienkiewicza w jednym z takich właśnie opisów natury? Z kolei w scenach z wioski dzikusów posiłkowałem się m.in. świetną książką podróżniczą Tadeusza Perkitnego "Okrążmy świat raz jeszcze", która jest kamieniołomem informacji na temat m.in. życia plemion z rejonu Indochin.
Mam wstępne informacje nt. Cairena - początek prac redakcyjnych prawdopodobnie do końca roku. Podobnie było z Białym Tygrysem.
xan4 - 17 Października 2009, 16:40
Drugą część Crowleya AEgipt tłumaczył Dawid Juraszek,
możesz rozwinąć Crowley jest chyba trudny do tłumaczenia i czemu pierwszą cześć Walewski, a drugą Ty i ktoś jeszcze
Gustaw G.Garuga - 17 Października 2009, 17:02
Tłumaczyłem razem z narzeczoną (widzę, że jej nazwisko nie pojawia się przy notkach o książce - hm...) i nieraz zgrzytaliśmy zębami. Z efektu końcowego jesteśmy jednak zadowoleni. Pytasz, dlaczego różni tłumacze? Crowley jest - uwaga, eufemizm - bardzo trudny w przekładzie, wykańczający, wycieńczający, wyciskający ostatnie translatorskie poty, i to na każdym poziomie: faktograficznym, fabularnym, stricte językowym. Nic dziwnego, że Walewskiemu przekład zabrał więcej czasu, niż planowano (nam zresztą też). Teraz ślęczymy nad trzecią częścią, ale czwartą znów będzie przekładał ktoś inny. Na szczęście.
xan4 - 17 Października 2009, 17:07
Cóż narzeczona mniej znana Nie tak, pojawia się jej nazwisko, ale po prostu nie zapamiętałem
No to teraz sprawdzimy Cię jako tłumacza
Gustaw G.Garuga - 18 Października 2009, 03:42
Proszę bardzo
Ozzborn - 18 Października 2009, 14:13
Jeśli to autora interesuje to widziałem Tygrysy czające sięna półkach z polską fantastyką w Ępiku przy palmie w Wwie.
Gustaw G.Garuga - 18 Października 2009, 15:42
Oczywiście, że interesuje, a nawet cieszy. Dzięki za info
Gustaw G.Garuga - 20 Października 2009, 11:27
I kolejna recenzja:
http://bs.tawerna.rpg.pl/...cenzja-a687.php
Tak, wiem. Ale staram się być obiektywny
Homer - 23 Października 2009, 18:38
To tak, żebyś nie wpadł w samozachwyt!
Gustaw G.Garuga - 25 Października 2009, 06:54
O to już dbają forumowicze w wątku Tekst numeru 48
Gustaw G.Garuga - 31 Października 2009, 15:34
W najnowszej Nowej Fantastyce recenzja Białego Tygrysa autorstwa człowieka, który poza fantastyką zna się także na Chinach - Konrada Godlewskiego.
|
|
|