Park marzeń [gry] - Nadchodzą... czyli na co czekamy?
ilcattivo13 - 21 Lutego 2013, 00:18
Survival pełną gębą - NEO Scavenger.
Na RPGCodex znalazłem taki oto fragmencik - o uciekaniu:
Cytat | This game is basically about being a homeless person in a dystopian future filled with ferocious dog-men, looters, and disease. Early on, the simple discovery of a pair of pants and something larger than a plastic grocery bag to hold your things in feels like true riches indeed.
Combat in this game is closely modeled on real life, which is to say that fighting to the death will usually get you killed or horribly injured, even if you win. Instead of managing simple hit points, you have to deal with blood loss, fatigue, hunger, cold, as well as specific diseases and injuries like diarrhea, hypothermia, and head trauma.
I'm reminded of that scene from Fight Club, where the members are given a “homework assignment,” to get in a fight and lose. Edward Norton narrates, “This is not as easy as it sounds. Most people, normal people, will do just about anything to avoid a fight.”
Although battle is turn-based, it embodies escape in high detail. Furthermore, running away is a process you have to master. First, you need to put sufficient distance between yourself and the enemy – this value, “range” is one of the central battle variables. You can’t even attempt to escape battle mode unless you are a minimum distance from the enemy. You can move away at various speeds, and faster actions like running and sprinting carry higher risks of making you trip and fall. Once you've gotten far enough away, you can try to make your escape.
Usually the enemy will catch up to you once or twice when you have an unlucky fall or they have a lucky sprint. When you’re in a vulnerable position like this new options become available – do you want to try to get up so you can run on your next turn? If they land a hit while you’re getting up, you’ll fall back down. On the other hand, you could stay down and try to kick them in the leg, which will knock them down, forcing them to lose a turn, giving you time to get up and try running again.
If the enemy loses sight of you and you have the hiding skill, you can take cover and then slowly retreat while remaining hidden. On the flip side, if an enemy attacks you at night you might not be able to detect them and have no choice but to flee blindly in a random direction.
Once you've escaped battle mode, the fight isn't over. The enemy will still pursue you on the overworld map, and now it’s up to you to keep gaining distance, covering your tracks, and finding a place to hide and lose them for good. This is easier if you choose skills like “hiding” and “tracking” like I usually do.
Neo Scavenger is the first game I've seen put this much thought and depth into escape mechanics. I've never had this much fun running for my life. |
Po takim opisie demo zassałem od razu
ilcattivo13 - 23 Lutego 2013, 15:35
Wreszcie pojawił się update do Wastelanda 2, w którym InXile komentuje uwagi oglądaczy gameplay'a. I, jeśli dobrze zrozumiałem i nic nie pokręciłem, będzie tak, że kamera będzie w wersji full-opcja. Będzie można grać z zablokowaną kamerą, będzie można grać w trybie "fallow_mode", będzie można grac z przekręcaniem kamery o 90 stopni i będzie można grać ze swobodnie obracaną kamerą.
Ale najwięcej jest o dialogach, czyli o wykorzystaniu w nich słów-kluczy. Na początek cytat z RPGCodex:
Cytat | ...the update describes how inXile are planning to address the concerns some people had over the lack of clarity and lack of immersion of the game's keyword-based dialogue system (you fucking LARPers)... |
A teraz fragment notki twórców:
Cytat | The last thing we want to talk about is the keyword dialog system. Many of our systems are designed to be a modern take on systems from the original Wasteland. We started with the Wasteland keyword system and updated it, adding layers of complexity that enable us to increase conversational reactivity.
The foundation of the keyword system is the player building up a keyword library through interaction with NPCs and the world. The keyword list starts out empty, and as you speak with NPCs they will reveal new keywords to you. If the revealed keyword is only of interest to that NPC, it will go into a local list. You can click on words in the keyword list to navigate through the conversation. If the revealed keyword has importance beyond that particular conversation, it is put into the regional keyword list. These keywords are of interest to most of the NPCs you encounter that region. A third option, which is never required, is to type something in – a nod to Wasteland 1’s system.
Keywords are also added to the keyword list through perception skill use and environmental description text. For example, if you use perception to examine an object in the world, your observations might reveal a new keyword. Or, if you explored the level and triggered the descriptor text of some object or feature, it too might unlock a keyword.
The NPC’s reaction to any given keyword can be affected by a number of factors including: the party composition, previous gameplay choices, previously used keywords, previous player responses to NPC questions, character skills, character attributes, item inventory, equipped weapons and armor, prior party actions, and CNPCs in the party. In other words, there isn't a one-to-one correlation between keywords and the NPC’s response.
It is important that the player listens to (reads) what the NPCs are saying, because often you can judge by their tone the right way to approach the conversation. For instance, in some cases using a keyword at a particular point of the conversation changes the NPC’s answer to other keywords, or even ends the conversation all together.
One of the suggestions from the fans was that the Ranger party should deliver a line of dialog instead of just barking a keyword. We really love this idea. Having full sentences creates a natural conversation flow. Additionally, this approach allows us to remove the ambiguity of keywords – holding your mouse over a keyword will show you a preview of the sentence your Rangers will say. | Hrabio - czy to uspokaja Twoje wątpliwości i nie będziesz już siał defetyzmu i zgorszenia?
Enyłej, całość do przeczytania na Kickstarterze
Dunadan - 24 Lutego 2013, 11:16
Niedawno była premiera PalyStation 4 a wraz z nią zaprezentawanych parę nowych tytułów... tak sobie oglądałem filmiki z WatchDogs, nowego Killzone, Drive Club jakiegoś nowego średniowiecznego RPG (chyba RPG) no i... szczena opadła rzecz jasna. Grafika coraz bardziej zbliża się do tej z filmów, systemy rozgrywki przechodzą najśmielsza oczekiwania... tylko jak sobie słucham ile wysiłku twórcy nowej konsoli włożyli w media społeczne to się przerażam do czego to wszystko dąży...
hijo - 24 Lutego 2013, 11:53
Dunadan napisał/a | Drive Club | też to widziałem, jeśli rzeczywiście tak będzie wyglądała gra, to chyba upię sobie playa
Matrim - 24 Lutego 2013, 16:59
Dunadan napisał/a | Niedawno była premiera PalyStation 4 |
Ej, to tylko zapowiedź premiery była
Dunadan - 25 Lutego 2013, 14:01
Matrim napisał/a | Ej, to tylko zapowiedź premiery była |
No w sumie racja, samej konsoli nie pokazali... ale pokazali przyszłość gier. Nastawienie na social media nieco mnie przeraża...
ilcattivo13 - 25 Lutego 2013, 20:35
After Reset. Indie cRPG w klimatach post-apo, z odchyleniami w stronę S.T.A.L.K.E.R.a.
Momentami bardzo, ale to bardzo mocno mi przypomina założenia AfterFalla. Nawet na tym samym enginie go robią (Unity 3D). A właściwie robi, bo ekipa jest jednoosobowa
Enyłej - ciekawe, co z tego wyjdzie
ilcattivo13 - 26 Lutego 2013, 21:49
Siut. Przełożyli datę wydania Expeditions: Conquistador. Siut.
Edit: I wcale mnie nie pociesza fakt, że w zamian będzie multiplayer
Hubert - 27 Lutego 2013, 11:49
ilcattivo13 napisał/a | Hrabio - czy to uspokaja Twoje wątpliwości i nie będziesz już siał defetyzmu i zgorszenia? |
Defetyzm i zgorszenie to zawsze, ale w tym wypadku mogę nieco spuścić z tonu.
Btw, to w zasadzie anty-zapowiedź, ale...
Nie będzie Darksiders 3, bo wykupieni przez Crytec ludzie z Vigil Games (THQ ['] ) dostali już jakiś projekt, prawdopodobnie sieciowy. Smutam się.
Na pocieszenie kupiłem w Empiku dziś ostatni egzemplarz pierwszej części za... 10 zł, mimo ceny okładkowej. Jestem ciekaw, czy to błąd kasy, niespotykana przecena, czy fakt, że nie ma już komu odprowadzać kasy, poza marżą i częścią dla cdp. Tak czy siak, 3 dychy w portfelu.
ilcattivo13 - 2 Marca 2013, 17:14
Wywiad z twórcami remake'u Space Hulka Żeby nie wspominali o XCOMie, to byłoby nawet " "
ilcattivo13 - 3 Marca 2013, 18:19
Paczka screen shotów z Wiedźmuna 3. Wizualnie bije Skajrima na głowę. Teraz tylko trzeba zaczekać na mechanikę i fabułę
Drugi njus - Lord British odlicza. Na razie nie wiadomo do czego. Chodzą słuchy, że ma to być "The Ultimate RPG". I biorąc pod uwagę, że ostatnio zajmował się seryjną produkcją ultymatywnych pokerów i kasyn, oby to było RPG...
Dunadan - 3 Marca 2013, 19:14
ilcattivo13 napisał/a | Wizualnie bije Skajrima na głowę. |
Bo ja wiem czy bije... to natomiast bije wszystko co widziałem: http://www.youtube.com/watch?v=xbFBEjlKtpY
Wiedźmin może się schować... no ale przecież nie o grafikę tylko chodzi ;]
Swoją drogą Wiedźmin 3 wychodzi też na PS4
Matrim - 3 Marca 2013, 21:30
Dunadan napisał/a | to natomiast bije wszystko co widziałem |
Biorąc pod uwagę, że następna generacje jest jednak ciągle "w niedalekiej przyszłości", to byłbym ostrożny. Każdy render będzie lepszy, niż zawartość gry, a tu sporo fragmentów wygląda na mocno podkręcone Zresztą, fragmenty Battlefield 3 robią podobne wrażenie.
ilcattivo13 napisał/a | Wizualnie bije Skajrima na głowę. |
Jeśli chodzi o kreację świata, to i drugi Wiedźmin w wielu aspektach bije Skajrima. Akurat teraz gram i to co Red zrobili ze światłem jest po prostu piękne. A jak mi w trakcie ważnej misji pobocznej zaczął w nocy, na nawiedzonym wybrzeżu padać deszcz, to chciałem już wyłączyć komputer
Ale mam nadzieję, że system walki poprawią. Bo albo ja się nie mogę przestawić, albo strasznie chaotyczny jest. Wzięliby ściągnęli z Batmanów, dodali kilka swoich trików i byłby prawdziwy, kurna, wiedźmin. Przynajmniej by się miało wrażenie, że jest się najlepszym szermierzem w tym świecie
Dunadan - 3 Marca 2013, 23:20
Matrim napisał/a | Każdy render będzie lepszy, niż zawartość gry |
To "podobno" nie są rendery...
Matrim - 4 Marca 2013, 10:30
Dunadan, no właśnie - podobno Fragmenty wyglądająca jak gra, są ładne, ale te wszystkie przerywniki są podejrzane. Zresztą, od czasu gdy zobaczyłem to porównanie Aliens: Colonial Marines, nie uwierzę, póki nie zobaczę na własne oczy Już nawet dema z rozgrywki potrafią podrasować dla efektu...
ilcattivo13 - 4 Marca 2013, 16:15
Matrim - na temat Wiedźmuna 2 wypowiadał się nie będę, bo nie grałem. Za to pamiętam, jak w świerszczykach dla graczy pisano, że Skajrim wyznacza standard grafiki przynajmniej na następne trzy lata. Nie minęły dwa od jego premiery, a już został w tyle...
Edit: w środę rusza Kickstarter Torment: Tides of Numenera
Matrim - 6 Marca 2013, 19:54
ilcattivo13 napisał/a | w środę rusza Kickstarter Torment: Tides of Numenera |
Już ruszył. I chyba idzie na rekord najszybszego sfinansowania. Chyba uda im się w jeden dzień.
Ci ludzie mają chyba za dużo wolnego czasu i za dużo pomysłów...
Luc du Lac - 6 Marca 2013, 20:41
najwyższy czas na cierpienie
Matrim - 6 Marca 2013, 22:46
I już im się udało. Ci, którzy wyrośli na starych grach, stali się bardzo bogatymi ludźmi, że tak jedną za drugą grę fundują
gorat - 7 Marca 2013, 10:41
Cytat | 29,946
Backers
$1,624,115
pledged of $900,000 goal
29
days to go | Ostro idą. Nic dziwnego zresztą przy:
Cytat | Torment will be DRM-free and be available for PC, Mac, and Linux. Torment will be localized for English, French, German, Italian, Polish, Russian, Spanish. | Już za samo to można ich docenić
Adon - 7 Marca 2013, 15:50
Wreszcie zapowiedziano oficjalnie Thief 4! I nawet pokazano to i owo. Jak zwykle zagorzali fani jęczą i marudzą, że ich zdradzono. Ja, jak zwykle, zaczekam z opiniami, póki sam nie zagram. Na razie to co widziałem zapowiada się świetnie.
ilcattivo13 - 7 Marca 2013, 19:01
dzięks, wczoraj nie mogłem wrzucić
Co do Thiefa 4, to jeśli zrobią go w tym stylu, co ostatniego Deus Exa, to ujdzie
Matrim - 7 Marca 2013, 19:34
gorat napisał/a | Już za samo to można ich docenić |
Hmm, na razie zebrali kilka ładnych baniek na kilka gier, ale jeszcze żadnej świat nie zobaczył w pełni...
A tu już zebrali dwa razy więcej. No to czekamy na stretch goals. To znaczy na kolejne, bo już prawie dobili do dwóch milionów ("live orchestra", fajniście).
Edit: ilcattivo, a proszzz
E2: był.
ilcattivo13 - 7 Marca 2013, 19:37
Obstawiam, że dobiją do jakichś 8 - 10 mln Chyba, że znowu wyhamują kickstartera
ilcattivo13 - 9 Marca 2013, 13:26
Pierwszy gameplay z Shadowrun Returns. Co prawda to jeszcze alfa, ale myślę, że moje wątpliwości są już rozwiane. Chcę w to zagrać
Drugi njus - skończyło się odliczanie Lorda Britisha i już wiadomo, że następną jego grą będzie kolejna Ultima Online
ilcattivo13 - 10 Marca 2013, 00:37
Kolejny njus - niedługo pojawi się pierwszy poważniejszy gameplay z Dead State, strategio-cRPG z zombiakami w tle. I pomimo mojej ogromnej awersji do zombiaków, to jest jeden z dwóch zombiakalnych tytułów, na które czekam
Btw. wg. zapowiedzi Mitsody, walka ma być skrzyżowaniem tej z Fallouta i tej z X-Coma...
Znaczy się, że jeszcze bardziej uproszczą to, co mieliśmy w Falloucie? Żeby się konsolowcom mózgi nie poprzegrzewały, czy jak?
ketyow - 10 Marca 2013, 16:04
A ja mam chrapkę na całkiem ciekawy survival horrorek
http://www.darkwoodgame.com/
ilcattivo13 - 10 Marca 2013, 17:29
najs
Matrim - 10 Marca 2013, 22:15
ilcattivo13 napisał/a | Pierwszy gameplay z Shadowrun Returns |
Bardzo misię.
Ten rok będzie zabójczy...
ilcattivo13 - 10 Marca 2013, 22:26
ać tam zabójczy... jedna nerka w te lub we wte
|