Powrót z gwiazd - Dzieci - wychowanie
Lynx - 7 Stycznia 2012, 13:58
Fidel-F2, nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. Przykro mi. Skoro nie umiesz odróżnić przemocy od kary... I słowo "prawo" jest w tym przypadku kluczowe.
A jeśli ten ostatni i ostateczny argument nie zadziała, to pozostaje mieć nadzieję, że kiedyś dziecię nie wyrośnie na kryminalistę, wobec którego będą miały zastosowanie przepisy KK. Które również określają kary za niewłaściwe zachowanie.
O ile rozumiem system kar i nagród jest powszechnie stosowany w większości metod wychowawczych. Kary można stopniować od wyrażenia słownej dezaprobaty, podobnie nagrody.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 13:59
Ice napisał/a | Fidel, no zdefiniuj granice między użyciem siły a przemocą | jak podnoszę kufel to używam siły fizycznej moich mięśni a jak leję kogoś w mordę używając tych samych mięśni to jest przemoc
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:00
Lynx napisał/a | O ile rozumiem system kar i nagród jest powszechnie stosowany w większości metod wychowawczych. Kary można stopniować od wyrażenia słownej dezaprobaty, podobnie nagrody. | a gdzie ja napisałem, że jestem przeciw stosowaniu kar?
Godzilla - 7 Stycznia 2012, 14:01
Fidel-F2 napisał/a | Godzilla napisał/a | idel-F2, więc jeżeli będziesz przeszkadzać przechodniowi na ulicy, ma on prawo użyć wobec Ciebie siły. | jakoś precyzyjniej proszę bo nie bardzo wiem do czego zmierzasz
ale owszem jeśli na przykład zabiorę mu plecak to może użyć siły |
To może Ty doprecyzuj tę tajemniczą różnicę między przemocą a użyciem siły.
Co do tego plecaka, to albo jest Szwarcenegerem, weźmie Cię w dwa palce jak kociaka i po prostu Ci ten plecak wyjmie spod pachy, albo wda się z Tobą w bijatykę.
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:01
Fidel-F2 napisał/a |
ale owszem jeśli na przykład zabiorę mu plecak to może użyć siły |
W jaki sposób mógłby użyć siły, żeby nie było to przemocą?
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:07
Godzilla, rzecz w tym, że powstrzymanie dziecka które wbiega na ulicę, odebranie noża czy uderzenie w rękę gdy widzisz, że akurat wsadza gwoździa do gniazdka elektrycznego ma uzasadnienie. Zapobiegasz zagrożeniu bez zamiaru karania czy zadawania bólu. Czym innym jest bicie po fakcie, gdy nie ma zagrożenia i jedynym Twoim celem jest danie nauki czy może nauczki. To jest przemoc.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:08
Ice napisał/a | W jaki sposób mógłby użyć siły, żeby nie było to przemocą? | myślę, że ma prawo do stosowania maszyn prostych
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:09
Jak nauczysz kilkulatka że do gniazdka nie należy wkładać gwoździa?
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:10
Fidel-F2, edytuj posty
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:11
Ice napisał/a | Jak nauczysz kilkulatka że do gniazdka nie należy wkładać gwoździa? | myślę, że mu jeb#ę z półobrotu parę razy a potem poprawię nunchaku
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:14
Fidel-F2, gratuluję. Postawa godna naśladowania w każdym aspekcie.
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:14
Fidel-F2 napisał/a | Ice napisał/a | Jak nauczysz kilkulatka że do gniazdka nie należy wkładać gwoździa? | myślę, że mu jeb#ę z półobrotu parę razy a potem poprawię nunchaku |
Nie pajacuj, tylko odpowiedz.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:15
shenra, w końcu przekonaliście mnie do waszego podejścia
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:15
Ice napisał/a | Nie pajacuj, tylko odpowiedz. | odpowiedziałem, czego nie rozumiesz?
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:16
Fidel-F2, w tym momencie czuję się urażona. Bardzo. I dziękuję Ci za tak urocze podsumowanie, mam nadzieję, że Ty i Twoje ego macie się teraz jeszcze lepiej.
Po raz ostatni mówię, edytuj posty
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:17
shenra napisał/a | w tym momencie czuję się urażona | znowu? nie uważasz, że powinnaś przeprosić najpierw za tą wypowiedź shenra napisał/a | Fidel-F2, gratuluję. Postawa godna naśladowania w każdym aspekcie. |
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:17
Nie rozumiem, czemu wolisz kpić i wypisywać takie głupoty, zamiast uargumentować swoje zdanie/metody.
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:18
Fidel-F2, nie nie uważam, jak pajacujesz to się licz z równie złośliwym podejściem innych. Bo zamiast dyskutować, chciałeś napisać coś idiotycznego, to napisałeś i za to Ci właśnie gratuluję.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:22
Ice, nie łapiesz niuansów to powiem otwartym tekstem. Mam Twoje pojmowanie rzeczy za wyjątkowo ograniczone a doświadczenie nauczyło mnie, że jakiekolwiek próby tłumaczenia Ci czegokolwiek zazwyczaj nie przynoszą najmniejszych efektów. W związku z takim stanem rzeczy nie czuję potrzeby traktowania Twoich wypowiedzi za szczególną uwagą a jedynie jako pole do rozrywkowego acz bezwartościowego ping-ponga.
Godzilla - 7 Stycznia 2012, 14:22
Fidel-F2, straszny ten świat wokół Ciebie. Ludzie za dziećmi non-stop z nunczaku biegają. Pod każdym krzakiem chowają po kryjomu bachory, a potem zapewne płodzą kolejne. A najgorsi ci "normalni", którzy po kryjomu sprzyjają takim, co to kablem i żelazkiem gnojki traktują. Oj, straszny świat.
Lynx - 7 Stycznia 2012, 14:22
Fidel-F2, zadawanie pytań nie jest argumentacją w dyskusji, tego typu pytania nie wnoszą tez nic do niej. Po za tym mógłbyś napisać co chcesz osiągnąć zadając takie pytania.
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:23
No Fidel, nie bądź okrutny, nie opuszczaj nas, gdy po kliku stronach dyskusji doszliśmy do punktu kulminacyjnego, czyli przełożenia Twoich teorii na praktykę.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:23
shenra napisał/a | Fidel-F2, nie nie uważam | shame on you, shenra, jeśli pajacujesz to licz się z równie złośliwym podejściem innych
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:27
Fidel-F2 napisał/a | Mam Twoje pojmowanie rzeczy za wyjątkowo ograniczone a doświadczenie nauczyło mnie, że jakiekolwiek próby tłumaczenia Ci czegokolwiek zazwyczaj nie przynoszą najmniejszych efektów. W związku z takim stanem rzeczy nie czuję potrzeby traktowania Twoich wypowiedzi za szczególną uwagą a jedynie jako pole do rozrywkowego acz bezwartościowego ping-ponga. |
Może po prostu nie potrafisz obronić swoich spaczonych poglądów przed weryfikacją?
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:29
Lynx napisał/a | Fidel-F2, zadawanie pytań nie jest argumentacją w dyskusji, tego typu pytania nie wnoszą tez nic do niej. | hmmm, nie prawda http://pl.wikipedia.org/wiki/Dow%C3%B3d_nie_wprost
Lynx napisał/a | Po za tym mógłbyś napisać co chcesz osiągnąć zadając takie pytania. | dotrzeć do sedna
Godzilla, rozmawiamy o zasadach
Ice napisał/a | o Fidel, nie bądź okrutny, nie opuszczaj nas, gdy po kliku stronach dyskusji doszliśmy do punktu kulminacyjnego, czyli przełożenia Twoich teorii na praktykę. | spóźniłeś się odrobinę
Martva - 7 Stycznia 2012, 14:30
Nieużywanie przemocy wobec dziecka jest spaczonym poglądem?
shenra - 7 Stycznia 2012, 14:30
Fidel-F2 napisał/a | shame on you, shenra, jeśli pajacujesz to licz się z równie złośliwym podejściem innych | To się dogadaliśmy.
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:30
Ice napisał/a | Może po prostu nie potrafisz obronić swoich spaczonych poglądów przed weryfikacją? | rozgryzłeś mnie, niechęć do bicia dzieci to faktycznie spaczone poglądy i kompletnie nie mam pojęcia czym wytłumaczyć takie zboczenie
Fidel-F2 - 7 Stycznia 2012, 14:31
shenra napisał/a | To się dogadaliśmy. | to musisz skończyć z fochaniem się
Ice - 7 Stycznia 2012, 14:32
Fidel, i dalej czekam na Twoją odpowiedz, jak przekonasz kilkulatka, żeby nie pchał palców do kontaktu?
|
|
|