To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Piknik na skraju drogi [książki/literatura] - Ostatnio czytane

Fidel-F2 - 25 Lipca 2013, 20:30

Fakt, Kosmiczny placek to jest wyzwanie, chyba nawet więcej niż, li tylko kulinarne.

I ravioli z border collie.

nimfa bagienna - 26 Lipca 2013, 09:31

Spróbuj dropsa z mopsa. O ile cię (i mnie) nureczka wcześniej nie udusi. :D
Fidel-F2 - 26 Lipca 2013, 13:48

Dyskretny urok Fernet Branca James Hamilton-Paterson Może nie chichrałem się tak często jak nimfa bagienna, ale kilka razy i owszem. Książka napisana zgrabnie, humor inteligentny, dwaj narratorzy świetnie się uzupełniają. Konstrukcja postaci zasługuje na duże pochwały. Zdecydowanie bardzo przyjemna, rozrywkowa i niegłupia, letnia lektura.
Ozzborn - 26 Lipca 2013, 20:33

W ramach odpoczynku po boleśnie długim czytaniu 2 tomu Jerzego Marcina w oryginale trwa faza na krótsze rzeczy:
Truman Capote - Inni ludzie inne ściany - fajnie się rozkręcało - zakończenie zbyt wydumane.
Agatha Christie - Zbrodnia na festynie - po paru stronach się zorientowałem, że kiedyś czytałem, ale dzięki sklerozie bawiłem się równie dobrze jak za pierwszym razem - dolne stany górne twórczości Agaty.
Ania Kańtoch - Czarne - bardzo dobra książka, klimat i język miodzio, niby miało być takie mainstreamowe ale nie do końca się udało ;) choć nie jest to zarzut. Ogromny plus dla Pałergrafu za piękne wydanie. Rzadko się teraz spotyka książki, które maja nowe rozdziały tylko na prawej stronie. Mam nadzieję, że nie tylko mała objętość siędo tego przyczyniła ;)

Magnis - 27 Lipca 2013, 16:00

Dziedzictwo Manitou - polska antologia grozy dedykowana Mastertonowi. Niestety pozostawia niedosyt, ponieważ dobrych opowiadań może jest ze trzy lub cztery, a reszta nie wiem czemu tutaj się znalazła. Najjaśniejszym punktem jest opowiadanie samego Mastiego, które jest makabryczne i naprawdę dobre. Krótko mówiąc antologia wypada powyżej średniej, ale jakiegoś większego szału nie ma.
Agi - 27 Lipca 2013, 19:02

"Gra Endera" - Carda, uzupełniona o tekst "Chłopiec z Polski". Być może przeczytałam tę książkę o trzydzieści lat za późno i odbieram inaczej niż młody czytelnik, ale uważam, że to dobra i mądra książka.
Matrim - 30 Lipca 2013, 14:04

Kantyczka dla Leibowitza

Ha. Moja pierwsza powieść postapo. Tak w ramach ciągłego nadrabiania zaległości.

Mało się w tej opowieści dzieje (poza wyjątkami, oczywiście), ale obraz świata jaki się z niej wyłania jest niesamowicie żywy. I choć gdzieś tak w połowie drugiej części zacząłem sarkać, że chciałbym więcej dworskich knowań i intryg (bo kto nie lubi czytać o knowaniach i intrygach?), o których Autor tylko wspomina na marginesie, to szybko dotarło do mnie, że nie o tym ta książka jest.

A potem dotarło też, że napisana została ponad sześćdziesiąt lat temu, jeszcze zanim człowiek wylądował na Księżycu...

Ładny język, sporo niewymuszonego humoru, mądre przemyślanie i spójna wizja świata, z historią zataczającą krąg.

Ładne to.

Magnis - 30 Lipca 2013, 14:29

Andrzej Ziemiański Za progiem grobu
Niezła powieść sensacyjną z wątkiem fantastycznym. Ciekawi bohaterowie, fajna historia, wiele zwrotów akcji, ale niestety zakończenie takie sobie. Szału jednak nie robi i jako powieść taka rozrywkowa z pewnością się nada. Ocena 6/10.

Hakan Nesser Nieszczelna sieć
Poznajemy komisarz Van Veeterenie, który jest gburowaty, wybuchowy, ale jednak sympatyczny. Dzięki jego odzywką nieraz mamy humorystyczną sytuacje.
Książkę można podzielić na dwa wątki. Pierwszy dotyczy początku i skazania zabójcy, a drugi dotyczy jednak dowiedzenia się prawdy o wszystkim i rozpoczyna się śledztwo. Dobry kryminał z ciekawymi bohaterami, z odrobiną humoru i zaskakującym rozwiązaniem zagadki. Ocena 7.5/10.

Fidel-F2 - 30 Lipca 2013, 15:00

Matrim, zacząłeś od jednego z najlepszych post-apo ever.
Blue Adept - 30 Lipca 2013, 15:15

Specjalnie dla dalmaberta: "Magic Rises" Ilona Andrews - szósty tom z cyklu Kate Daniels. Całkiem niezła lektura, ale jednak oczko niżej niż wcześniejsze tomy. Jeśli miałbym wskazać dlaczego, to powiedziałbym, że intryga wygląda na trochę "wymęczoną", no i jest nieco mniej humoru. Jednak dla miłośników cyklu lektura będzie bez wątpienia przyjemnością. Dla mnie była. A teraz trochę bardziej szczegółowo:

Spoiler:

Generalnie z niecierpliwością czekam na następną część!

Witchma - 30 Lipca 2013, 15:22

Jakiś czas temu Odtrutka na optymizm. Od tego czasu machnęłam też "Cień pamięci" i "Arkadię" (opinie na Szortalu już niebawem). Kończę "Od splątania cząstek do kwantowej teleportacji" - naprawdę twarde SF ;)
cranberry - 30 Lipca 2013, 15:56

Śmierciowisko Anny Głomb - niby mnóstwo grzybów w barszcz, bo i post apo, i baśnie, i... i w ogóle (że tak skończę dyplomatycznie niespoilerząco), ale te grzyby o dziwo do siebie pasują. Świetne epizody ułożone w całość, która też się w zasadzie broni. Podobają mi się postaci - od strony psychologicznej i jeżeli chodzi o "poziom malowniczości", choć niektóre nie są do końca wykorzystane

Spoiler:

Mam jeden zarzut do ostatniej strony
Spoiler:

Dużo drobnych smaczków, klimatycznych zdań czy scenek. Bohaterka, do której można mieć różne uczucia (i która zmienia się na naszych oczach, więc i uczucia czytelnika do niej ewoluują), ale która jest zdecydowanie "prawdziwa" i wiarygodna w tym wszystkim.

Spoiler:

Las, który wyrósł na ludzkich kościach, brrrr.
Generalnie polecam.

I podobała mi się ogromnie okładka. Chyba dobrze oddaje treść - jak już się przeczyta całość.

Matrim - 31 Lipca 2013, 09:53

Fidel-F2 napisał/a

A jakie są te pozostałe?

Zapomniałem, że parę lat temu czytałem jeszcze Jestem legendą, ale jakoś mi się zakodowało, że to nie post-apo :) Może dlatego, że wszystkich zmiotło wcześniej? Albo przez te "wampiry"? W każdym razie w tym bezpośrednim starciu Miller wygrywa u mnie z Mathesonem.

Fidel-F2 - 31 Lipca 2013, 10:03

No jest kilka
Dunadan - 31 Lipca 2013, 10:15

Fidel-F2 napisał/a
No jest kilka

Mi bardzo do gustu przypadł Świt 2250 Andre Norton.

Rafał - 31 Lipca 2013, 11:43

Nitj'sefni, dzięks za recenzję, Tropiciel nawet mi podszedł i zastanawiałem się nad Ruinami. U Carda podoba mi się pójście w "filozofowanie" jak w przypadku "Dzieci umysłu", więc jak sądzę Ruiny zapowiadają się smakowicie.

BTW, Card straszliwie się rozmienił na drobne w cyklu Endera, ale Dzieci umysłu otworzyły całkiem ciekawe nowe wątki i mocno sygnalizowały ciąg dalszy. Minęły tymczasem lata, a tu echo. Czy ktoś coś wie na temat ewentualnego ciągu dalszego?

dziko - 31 Lipca 2013, 15:36

Ursula Le Guin - The Tombs of Atuan, The Farthest Shore. IMHO równia pochyła, niestety :roll:
Farin - 31 Lipca 2013, 18:29

Opowieści z Meekhańskiego Pogranicza zbiory opowiadań jak i pierwszy pełnoprawny tom cyklu - WOW! Ja chcę więcej ! Aż dziw bierze, że to wyszło od Polaka :]

EDIT: Przepraszam Kruku, poprawione

Kruk Siwy - 31 Lipca 2013, 18:31

Albo nawet od Polaka.
morham - 1 Sierpnia 2013, 07:38

A tak złapałem po drodze w kierunku Tronu by wydać parę edyktów z półki Toy Wars Ziemiańskiego i z rozpędu przeczytałem drugi raz (nie na Tronie !!!) :)

Miła książka dla chłopców :) Można jej wiele wybaczyć :) A Valkiria - świetny pomysł. Jeszcze ciekawszy mógłby być w książce o bardziej poważnej tematyce.

Fidel-F2 - 1 Sierpnia 2013, 09:00

Myślałem, że ci brakło papieru na edykty, bo tylko do tego ta książka się nadaje.
Freja - 1 Sierpnia 2013, 18:51

J.C.Somoza "Klucz do otchłani" - akcja powieści jest wartka, dosyć wciągająca, styl sprawny. Tajemniczy klucz do otchłani pozostaje długo zagadką. Książkę bardzo szybko się czyta. Somoza używa ironii i absurdu; odważnie podchodzi do tematu wiary i religii. Postacie jednak nie zapadły mi specjalnie w pamięci. Jest to powieść przygodowa, z całkiem sporą dawką rozważań filozoficznych.
Fidel-F2 - 3 Sierpnia 2013, 03:28

Klika słów o nowelce Efekt wieczności. Konferencja - Marleny i Mariana Siwiaków.

http://szortal.com/node/3342

Ice - 3 Sierpnia 2013, 09:20

Fidel-F2 napisał/a

Zgadzam się z Fidelem :shock:

qbard - 3 Sierpnia 2013, 15:17

Will Self To i tamto. Angielski czarny humor totalnie obsceniczny. Zaskakujące przemiany skoncentrowane na genitaliach.
ketyow - 3 Sierpnia 2013, 19:57

Matrim napisał/a
Fidel-F2 napisał/a

A jakie są te pozostałe?

Z czystym sumieniem mogę tak powiedzieć o Listonoszu Brina. Nie rozpościerałem może daleko swoich szlaków na ten gatunek (dawkuję sobie, bo jest go mało), ale warto zapoznać się z Aleją Potępienia (ale to ligę niżej), natomiast w moim odczuciu Świt 2250, choć zły nie jest, to kolejna liga niżej. O Drodze chyba nie muszę wspominać, aczkolwiek książka raczej się specjalnie ponad film nie wychyla. Ostatni brzeg natomiast jest bardzo mało post-nuke, to już taka obyczajówka. Ale tak samo - warto znać. Metro 2033 nie jest może literaturą najwyższych lotów, bo jest czuć erę 'chłopców od gier komputerowych', ale ma to swoje zalety i potrafi przypaść do gustu, choć jak zawsze, nie wszystkim. Zdecydowanie ilcattivo najlepiej wie jak powinna wyglądać idealna powieść post-apo, ale jak to już bywa - chyba zabierze tę wiedzę ze sobą do grobu :twisted:

Kyle Katarn - 3 Sierpnia 2013, 20:52

Troy Denning, Przeznaczenie Jedi: Apokalipsa - odnoszę wrażenie, że autor zżynał tu z filmowej trylogii "Matrix" i zrobił tu z Abeloth coś w rodzaju agenta Smitha - Abeloth kopiująca swoją jaźń i umieszczająca jej części w wielu ciałach-avatarach, które opętuje, i będąca niemal wszechpotężną, praktycznie niezniszczalną i nieśmiertelną istotą. Do tego Luke Skywalker opuszczający swoje ciało, żeby walczyć z Abeloth w świecie Poza Cieniami - ten pomysł też wydaje się zerżnięty z "Matrixa".

Poza tym, historia wciąga, mimo że jak dla mnie było trochę za dużo równoczesnych wątków dotyczących różnych postaci i autor przerywał ważny moment akcji, by przenieść się do wątku innych bohaterów.

Ciekaw jestem, jak to się dalej potoczy z Vestarą Khai i z niecierpliwością czekam na kolejną część serii SW.

Nitj'sefni - 3 Sierpnia 2013, 22:31

Kilka słów o Skaldzie. Karmicielu kruków Łukasza Malinowskiego.
Magnis - 4 Sierpnia 2013, 13:50

Arne Dahl Wody wielkie
Świetny thriller kryminalny, wielowątkowy i mroczny. Podobały mi się postacie i nieraz znalazło się miejsce na humor.

Tim Weaver Ścigając umarłych
Debiut pisarski i całkiem udany. Opowieść o detektywie, który miesza się do pewnych spraw co nie powinien. Szybka akcja, jest krwawo oraz dobre zakończenie. Jestem zadowolony z lektury.

Freja - 4 Sierpnia 2013, 19:48

Anna Kańtoch "Przedksiężycowi" - Tom I - właściwie to takie wprowadzenie do świata. Nie ma tu sensacyjnej fabuły, akcja nie pędzi jak szalona. I tak naprawdę większych emocji nie wzbudza, choć nie oznacza to, że książka nie jest ciekawa. Przede wszystkim, ten tom, pozostawia bardzo dużo pytań. Kim właściwie są Przedksiężycowi? Jakimi kryteriami kierują się podczas Skoków? itd. Tom II - wprowadza znacznie więcej dynamizmu. Jest rozwinięcie wątku z poprzedniego tomu, pojawiają się nowe spiski, stopniowo odkrywane są tajemnice. Przyznam, że ten tom czytałam z dużo większą przyjemnością i zainteresowaniem.
Ogólnie świat przedstawiony jest plastycznie, szczegółowo. Pomysł jest bardzo interesujący - pokazanie społeczeństwa ukształtowanego przez Skoki, swego rodzaju loterię Przedksiężycowych. Społeczeństwa, które żyje od jednego do drugiego Skoku. Z jednej strony sprawiającego wrażenie gnuśnego, wiecznie się bawiącego, pozbawionego głębszych emocji czy przemyśleń, a z drugiej - pełnego lęku - lęku przed zaangażowaniem, późniejszą utratą i rozpaczą, lęku przed pozostaniem w przeszłości i powolną śmiercią. W każdym bądź razie powieść intrygująca. Pozostaje tylko czekać na tom trzeci.

Marian Pilot "Pióropusz" - zupełnie nie moje klimaty; strasznie przestylizowana; w tej całej gwarze, dziwnej składni, z tym całym mnóstwem wyliczeń, człowiek gubi w ogóle sens całej książki.

Partner forum