Summa Technologiae - Optyka... oka ludzkiego...
Wedrowycz - 13 Sierpnia 2006, 21:04 Temat postu: Optyka... oka ludzkiego... Ech, widzialem, ze czesto porusza sie tu temat optyki i fotografii. (tak, ok. 50 mm jest odpowiednikiem ludzkiego oka - ale TYLKO DLA APARATOR MALOKLATKOWYCH! dla cyfrowek to jakies 35mm)
No ale skoro juz o "normalnym oku", to ja bym chcial spytac, jak sprawdzic kat patrzenia oka. Wiem, sa na to badania, zwlaszcza jak sie prawko robi - ale tylko, czy kat nie jest za waski. A mnie interesuje, czy nie mam szerszego kata widzenia niz mowia normy. Czym sie to objawia? Co inne na badanie, to jak mi zaloza czarne koleczko na jedno oko, to ja i tak bokiem duzo widze tym okiem, wiec zupelnie nie moge zlapac ostrosci. A jak reka zaslaniam oko - to na mnie krzycza. Dodam, ze jak pozwola mi zaslonic oko reka, to wtedy wyniki wychodza lepiej, tylko to zaslaniane przez dluzsza chwile slabo widzi.
Bo sie zastanawiam, czy moja krotkowzrocznosc to efekt "zlych soczewek", czy moze... ja mam w oku 40-ke zamiast 50tki?
Fidel-F2 - 13 Sierpnia 2006, 21:06
ocset - 14 Sierpnia 2006, 18:14
A potrafi ktoś wyjaśnić jak się ma rozdzielczość karty graficznej do rozdzielczości oka?
Wedrowycz - 15 Sierpnia 2006, 07:18
Eee, no to bardzo proste:
po pierwsze, musisz znalezc rozdzielczosc katowa oka ludzkiego. Po drugie, zmierz odleglosc od monitora. Teraz odrobina trygonometrii, i juz wiesz, jaka pojedyncza plamke jestes w stanie zobaczyc na monitorze, w mm. Teraz podziel wysokosc i szerokosc ekranu przez uzyskana plamke, i juz optymalna rozdzielczosc - mniejsza bedzie kijowo wygladac, wieksza - niepotrzebnie obciazac procka. No, ew. jeden stopien wiecej niz z obliczen mozna dac
|
|
|