Konwenty dawno minione - Festiwal Fantastyki Nidzica
Sasori - 19 Czerwca 2006, 11:22 Temat postu: Festiwal Fantastyki Nidzica Szukam i szukam na forum, ale znaleźć nie mogę, bo opcja wyszukaj się radośnie wykrzacza. Patrząc po zaproszonych autorach (Jęczmyk, Sapkowski, Pilipiuk, Oramus, Parowski itd) konwent zdominowany przez "NF" chyba, z którymi pewnie "SF" się żre, ale może ktoś się wybiera? Znaczy się, z forumowiczów? Może jacyś autorzy nieoficjalnie?
Jest szansa, że dopełznę na ten zamek krzyżacki, jakoby, zapytuję więc, w sensie, czy ktoś będzie, jakoby, i tak dalej, proszę państwa, jak wyżej w temacie, jakoby.
I pytanie jakoby drugie, jak złapać na takim spędzie pracę tłumacza? Lepiej się z kimś upić czy złapać go za wąsy i ciągnąć, aż da mi zrobić po swojemu Tolkiena?
Czarny - 19 Czerwca 2006, 11:27
Można poszukać informacji w ogólnym wątku o konwentach.
A odpowiadając na niektóre z powyższych pytań, to będę ja, Lu i Kruk Siwy vel Tomasz Bochiński (gość i autor). Nikt więcej się nie przyznał.
Co do tłumaczenia, to nie wiem - można rozmawiać z Sedeńką więcej wydawców literatury obcej tam nie widziałem (ale oczywiście wszystkich nie znam).
Sasori - 19 Czerwca 2006, 11:42
No to zapraszam do szerszego przyznawania się, bo chyba prawie że na pewno jednak być może pojadę, gdyż akredytacja mi się pokątnie właśnie załatwia.
Rozmawiałem już z głównym tłumaczem pana Sedeńki, powiedział że jestem cacy i że zadzwonimy do pana. Co znaczy ostatnie zdanie to jest chyba oczywiste, dlatego zastanawiam się jak pójść za ciosem.
NURS - 19 Czerwca 2006, 11:46
Nie żremy się z tą ekipą, która tam jest wymieniona, Sasori
Festiwal fajny jest, nieco inny od klasycznych konwentów. Zomecek też niezły.
A na tłumacza łatwo się załapiesz, sam zobaczysz. Zdziwienie przyjdzie później
Sasori - 19 Czerwca 2006, 11:49
Masz na myśli ich system płacenia? Rzeczywiście, kuriozum.
NURS - 19 Czerwca 2006, 12:38
Coś w tym guście. Szczegółów nie zdradzę, bo to tajemnica poligrafa czy innego poligloty, ale zdziwienie nastepuje nawet u mnie
Lu - 1 Lipca 2006, 14:59
Czarny
Cytat | Lu czeka na moje pięć groszy relacji z Nidzicy jak oficjalnie twierdzi by sprostować i uzupełnić me słowa, a pewnie chce wypełnić luki w pamięci
Trzeba tam było pić (znaczy być ) żeby poczuć temat i atmosferę.
Jest to najbardziej integracyjny spęd fantastów jaki znam. Główny temat imprezy (obleganie stołków zamkowego baru i wieczornych ognisk/grillów) przerywany jest niezbyt często prelekcjami i spotkaniami z twórcami (również z importu - gwiazdą tegorocznego Festiwalu był Chris Achilleos). Drugim wątkiem towarzyszącym imprezie są filmy oraz inne wydarzenia artystyczne. Tym razem wystąpił zespół folkowy oraz Teatr ognia, który dał świetny pokaz sztuczek z płonącymi kulami na łańcuchach.
Długie nocne dyskusje zwilżane obficie by język i gardło sprostały niecodziennemu wyzwaniu, zakończenie znajdywały rankiem podczas uzgadniania i uzupełniania jednej oficjalnej wersji wydarzeń.
Ja swój pobyt przedłużyłem o dwa dni Poligonu, lecz było to już tylko echo festiwalu. Bardzo mało osób zostało przez co zabawa straciła nieco pędu, ale nie znaczy to, że jej nie było. Ja i moi kumple z domku zgłosiliśmy się juz wstępnie na przyszłoroczną imprę i pozostaje teraz już tylko odliczanie tych trzystu kilkudziesięciu dni do jej rozpoczęcia, na szczęście po drodze przydarzy się Polcon i Nordcon, które osłodzą nieco czas oczekiwania.
Nie będę podawał tu harmonogramu całej imprezy z godzinami rozpoczęcia i zakończenia poszczególnych punktów, bo nic Wam to nie da.
Po prostu była to klikudniowa zabawa z intelektualnymi wstawkami |
Powyżej post Czarnego który umieszczony został w "luźnych rozmowach" Pozwoliłam sobie dla porządku przekopiowac go tutaj.
Czarny - 1 Lipca 2006, 15:42
Zamiast przeklejanek trza było swoje odczucia napisać
Kruk Siwy - 6 Lipca 2006, 11:22
Właśnie, właśnie Lu Twoja opinia i Twoje wrażenia - czekamy!
Rafal Kosik - 3 Stycznia 2007, 00:53
Wiele słyszałem (głównie od Lu:)) o Nidzicy, więc chyba się nawet wybiorę, sprawdzić jakie tam mają piwo.
R.
Kruk Siwy - 3 Stycznia 2007, 01:01
Rafal Kosik, fajn i git. Będziemy z nureczką na 99% jeden procent niepewności to możliwość zadziałania Kosmicznego Pecha i jego Ciotki Entropi.
Myślimy nawet o pozostaniu na Poligon - taka kontynuacja Nidzicy w swobodniejszej atmosferze i zmniejszonym gronie...
Okolice piękne piwa nie brak.
nureczka - 3 Stycznia 2007, 10:31
Potwierdzam słowa Kruka.
nureczka
Lu - 6 Stycznia 2007, 18:19
Ojej, nureczka, jaki masz fajny poimprezowy avatar
Cieszę się ze będziecie z Krukiem
Mam nadzieję, Rafale, ze skusisz się na wyjazd
Nidzica faktycznie wspaniałym konwentem jest (choć nie warzą dobrego piwa w tamtych okolicach, wiec bedziesz musiał, Rafale, zadowolić się Tyskim czy innym Lechem) i zrobię wszytsko zeby tam pojechać w tym roku.
Czarny też się zapewne wybierze i moze Miria z dzejesem dołączą ... będzie nas tam silna grupa pod wezwaniem
QCF :)
mawete - 7 Stycznia 2007, 09:20
Też się wybieram
Nexus - 7 Stycznia 2007, 12:10
Może jako zgłosimy się jako grupa? I trzeba pomyśleć o noclegach.
mawete - 7 Stycznia 2007, 13:14
W grupie raźniej i łatwiej się znaleźć o poranku (czyli koło południa )
Nexus - 7 Stycznia 2007, 13:30
Holera*! Pomyliły mi się wątki. To miało być do Polconu
Wiadomo kiedy wątrobowanie w Nidzicy będzie?
Edit: * - copyright by SFFiH Space Opera Joint Venture
Anonymous - 7 Stycznia 2007, 14:54
Właśnie, żeby znów się z zakończeniem roku szkolnego nie pokryło...
Lu - 7 Stycznia 2007, 15:37
Na stronie Solariusu znalazłam jedynie informację iż Fetiwal w 2007 roku planowany jest w dniach 21-24 czerwca, ale nie ma jeszcze potwierdzenia tej iformacji.
Czarny - 18 Stycznia 2007, 13:39
Jednym z gości konwentu w Nidzicy ma być Brian Aldiss, o ile pozwoli mu zdrowie.
joe_cool - 7 Maj 2007, 14:40
to jak z tą Nidzicą? Lu, Nexusik, jedziemy jakoś razem?
Czarny - 7 Maj 2007, 17:42
Ja dziś posłałem kasę, więc jadę na 100%. Norbert i Marcin też się chyba wybierali.
elam - 7 Maj 2007, 17:45
a gdzie ta Nidzica, w Pieninach?
to do Bielska niedaleko...
Czarny - 7 Maj 2007, 18:07
Tam to chyba jest Niedzica. Nidzica jest między Olsztynem a Działdowem.
elam - 7 Maj 2007, 18:15
uuuu to daleko... chce sie wam tak daleko jechac?
dobra, dobra, juz nie offtopuje. pomylily mi sie tylko te dwie nazwy, bo podobne
joe_cool - 7 Maj 2007, 19:39
Czarny napisał/a | Norbert i Marcin też się chyba wybierali. |
Marcin jest na liście autorów będących, więc Norbercik pewnie też się pojawi
kurczę, żeby to tak daleko nie było. ale jezioro Pluszne faktycznie piękne, bywałam tam na obozach harcerskich
Kruk Siwy - 7 Maj 2007, 22:12
joe_cool, cóś więcej o okolicy? Bo my z nureczką i Lichtensteinem tyż będziemy.
joe_cool - 7 Maj 2007, 22:58
bywałam z drugiej strony jeziora, bliżej Olsztynka - tam na ten przykład jest fabryka kubusia a o okolicy jest chyba więcej na stronie samego festiwalu - no wiesz, lasy, jedno z najczystszych jezior w polsce, żagle, itepe.
Kruk Siwy - 7 Maj 2007, 23:15
Co innego na stronie, co innego relacja kogoś kto sam tam bywał i nie probuje tego sprzedać.
Dzięki. Pewnie zrobimy jakieś piwo...
mawete - 8 Maj 2007, 09:55
Postaram sie wybrać... ale jest jak zwykle jedno magiczne słowo..... kasa....
|
|
|