Park marzeń [gry] - Poszukiwany żywy... do RPG
Pako - 17 Kwietnia 2006, 16:13 Temat postu: Poszukiwany żywy... do RPG Jest sprawa. Razem ze znajomym robimy system RPG. Wiem wiem, wielu robiło Ale czemu nie my też? Można spróbować, pobawić się.
Dlatego jest sprawa: dwóch to za mało jak na poważną robotę. Dlatego warto poszukać jeszcze trzeciego. A gdzie indziej, jak nie tu ?
A więc tak: płeć obojętna, wiek obojętny, narodowość obojętna, kolor skóry - mile widziany każdy poza białym (żeby mnie o rasistowskie poglądy nie oskarżyli ). Jest mi obojętne kto się zgłosi. Może to być 10 letnia dziewczyna i 64 letni staruszek. Stawiam jeden warunek - ten ktoś wie, co to gry RPG, niekoniecznie grał, ale kojarzy z czym to się je, jak się do tego zabrac mniej więcej.
I chce się temu komuś popracować, popomagać, a nie tylko chwila przyjemności, a potem olać sprawę.
No i jeszcze jedno - zainteresowanie sci-fi, bo w takich klimatach będzie system osadzony.
Jest ktoś chętny? Proszę się zgłosić na PW albo gg albo tlena, albo maila. Wszystko mam pod postem podane jak na dłoni Mile widziane też parę słów o sobie, żebym wiedział z kim mam pracować
Serdecznie zaprazsam! Wszechświat stoi przed nami otworem! Tylko trzeba wyciągnąć po niego rękę.
Iscariote - 17 Kwietnia 2006, 19:07
Czyli co? Jaby wyskoczył taki Iscariot na ten przykład, który pojęcia bladego nie ma to tez by było dobrze?
Pako, a opisz coś więcej co wy tam kombinujecie, bo lubie czytac o takich projektach i inicjatywach społecznych
Pako - 17 Kwietnia 2006, 19:16
A na razie nie opiszę. Na razie za wcześnie, a stwierdziliśmy, że póki projekt jako tako się nie wykrystalizuje to jak najmniej o nim mówimy na zewnątrz. Ale potem - jak najbardziej się pochwalę
Iscariote taki tez by się przydał. Byle by miał pojęcie o fantastyce, byle by ogólnie chociaż kojarzył, jak się gra w gry RPG (baaardzo ogólnie chociaż). No i byle chciał się przydać, oceniając nasza pracę, mówiąc co i jak. Jak chcesz - odezwij się na gg.
Tym samym ogłaszam nabór chwilowo przerwany Szybko poszło
Rodion - 17 Kwietnia 2006, 19:20
Pako, polecam lekturę starych numerów MiM. Jest tam cała masa świetnych pomyslów.
Anonymous - 17 Kwietnia 2006, 19:34
Te autorskie systemy, nikt nie wie, o co w nich chodzi, łącznie z twórcami:) Ale powodzenia życzę, tym bardziej, że też pracuję razem z małżonkiem nad systemem, w klimatach fantasy (mniej więcej:)))
Pako - 17 Kwietnia 2006, 19:35
Ta.. a skąd ja takie rzeczy pobiorę
Pomysły mamy, zrobi się. No ale teraz już tu cicho..
Mirio - nie robimy nowofalówki Robimy system pełną gębą A wam powodzenia życzę
Rodion - 17 Kwietnia 2006, 19:38
Qurcze! Wychodzi, że tu chyba każdy ma na koncie jakiś system!
Anonymous - 17 Kwietnia 2006, 19:42
Nie wiem, co to jest nowofalówka, ale usiłowałam kiedyś grać w autorski system ( bardzo ciekawy zresztą). Po prostu nie byłam w stanie się połapać, bo autor wymyślił strasznie rozbudowany i niepodobny do niczego świat I tylko on miał frajdę z gry
Pako - 17 Kwietnia 2006, 19:43
Sam już jeden zrobłem. Totalnie... hmmm... grafomańczy Ale wtedy nie wiedziałem co to RPG
A teraz to już coś poważniejszego będzie. Mam nadzieję, że do końca dobrniemy
Pako - 17 Kwietnia 2006, 19:46
Nowofalówki to systemyu oparte na pomyśle. Na przykład wszyscy są MG, albo MG się zmienia często. Albo coś dziwnego jest zupełnie.
Ale koniec już, dość, bo zaraz zacznę gadać, a obiecałem sobie, że nie mogę
Iscariote - 17 Kwietnia 2006, 20:29
No to się wPAKOwałem jak to mówią starzy górale gdzieś pod Zakopanem
Pako nic zdradzić nie chce (rozumiem go w pełni) to może Miria nam opisze co i jak w jej projekcie?
Hauer - 17 Kwietnia 2006, 20:33
Cytat | Ta.. a skąd ja takie rzeczy pobiorę | Co ? stare MiM-y? Mam praktycznie wszystkie "stare" numery, choc w różnym stanie
Sopro jest ogólnych porad co do RPG, ale raczej nie pod kątem tworzenia własnych systemów. Bardziej jak prowadzić, jak grać.
Anonymous - 17 Kwietnia 2006, 20:34
Może Miria opisze, ale nie dzisiaj, bo dzisiaj nie ma siły pisać długich postów. Nawet ocenić opowiadań mi się nie chce, znów zostanę z tym na koniec miesiąca
Poza tym, to nic specjalnie odkrywczego. Świat to miks Kresa i Brzezińskiej z elementami własnymi. Ostatnio utknęlismy na mechanice, bo mąż lubi komplikować a ja upraszczać.
Rodion - 17 Kwietnia 2006, 20:40
Hauer, przyznasz, ze skoro Pako chce robić system w klimacie SF, to lektura " Strefy smierci" mogłaby podsunąć mu kilka dobrych pomysłów?
Hauer - 17 Kwietnia 2006, 20:44
Ano tak.
Podobnie jak w ogóle lektura SF
Szkoda, ze jakos tak zawiesili ta "Strefe Śmierci". Nie bardzo było wiadmo co do czego i jakos pomysł upadł. A zapowiadało się nieźle.
Vesper - 21 Kwietnia 2006, 20:20
No i te klimatyczne grafiki Mr Grzechnika... mióóóód *wzdech*
Sam też 'piszę' (bo leżą odłogiem) dwa-trzy światy... Mechanika? *fuj*
Indy - 22 Kwietnia 2006, 20:08
No tak fajnie że dopiero teraz zauważyłem ten temat, achhhhh ten mój refleks.....
Ja bardzo chętnie pomoge bo o systemach RPG wiem już swoje :D TAKŻE JAKBY CO TO JA CHĘTNY!!
Iscariote - 22 Kwietnia 2006, 21:35
Oo to ja tak może wieści z frontu. Chłopaki odwalają tam kawał naprawde dobrej roboty.
Aż się zdziwiłem. Profesjonalizm jak się patrzy, a mimo to fajna atmosfera. respekt
Pako - 23 Kwietnia 2006, 09:51
E... przesadzasz. To amatorka kompletna jest. Ale temat martwy już jest. Nikogo więcej na razie nie szukam. Jakby co, to się odezwę
Iscariote - 23 Kwietnia 2006, 14:54
Skromniacha
Albion - 7 Maj 2006, 19:23
Hauer napisał/a | Szkoda, ze jakos tak zawiesili ta Strefe Śmierci. Nie bardzo było wiadmo co do czego i jakos pomysł upadł. A zapowiadało się nieźle. |
Święte słowa - w okresie jak w starych MiMach były przygody do "Strefy" ja zaczynałem przygodę z RPG. Oprócz Warhammera (standard chyba wszyscy znają) właśnie w "Strefę" próbowałem się z kumplami bawić. System był naprawdę OK. A potem słuch o nim zaginął... Szkoda... I nikt jak dotąd nie pomyślał o reanimacji - a warto by było.
Albion - 7 Maj 2006, 19:28
Co do tworzenia systemów autorskich, to ja mam stosunek mieszany. Grałem w dwa takie twory i dwa razy się mocno sparzyłem.
Podejrzewam, że większość osób czytała "Czarną Kompanię" Glena Cooka, lub grało w PC-towego MYTH'a. To są dwa światy, z których naprawdę warto stworzyć fantastycznego RPG. Od dłuższego czasu sam próbuję, choć ze wstydem przyznaję, że proza życia nieco mój zapał ostudziła -praca, praca, praca........
Indy - 9 Maj 2006, 15:07
Heh. Warhammera każdy zna kto tylko grał w RPG. Ale tuż po nim bardzo znany jest D&D.
CO do autorkich systemów to jest kilka bardzo fajnych.
Albion - 9 Maj 2006, 15:41
Jak pisaem na systemach autorskich mocno się zawiodlem...
Jakie masz na myśli?
Łowca L.A.2020 - 9 Maj 2006, 23:21
No dobrze Pako
Ale piszesz bardzo mało na temat realiów tej przyszłości którą chcesz stworzyć.
W jakim kierunku ma iść System: konsumpcyjnego Cyberpunka, czy Neuroshimy?.
Musisz dać jakieś ramy bo odmian SF jest wiele.
Pako - 10 Maj 2006, 08:44
Właśnie o to chodzi, że nie chcę nic powiedzieć. Na razie team mamy pełny, nowych więc nie przyjmuję. To po pierwsze, gdyby ktoś chciał się załapać
A co do reklamy, opisów systemu itp, to dopiero, jak będziemy mieli dokładnie ustalone, bo na razie jest to faza, że wszystko może się zmienić jeszcze.
Łowca L.A.2020 - 10 Maj 2006, 09:40
Pytam o realia przyszłosci bo ciekawi mnie jak bardzo konkurencyjny będzie ten świat nad którym pracujecie w starciu z juz istniejacymi przyszłościowcami RPG. Jest Cyberpunk, jest świetna Neuroshima, jest krwawy Fallout - ciężko rywalizować z tymi projektami.
Trudno jest wymyśleć coś nowego jedynego w swoim rodzaju, tak by nikt nie przyczepił sie i nie powiedział "wzorujecie się na tym, tamtym i owamtym".
Na tym polu krytyka może byc ostra ze strony aktywnych RPG-owców.
Pako - 10 Maj 2006, 09:43
Hmm... zobaczymy, jak bedize, jak już będziemy mieli co nieco ustalone na pewniaka. Na arzie nic nie zdradzę
|
|
|