Powrót z gwiazd - Dręczenie dietą i ćwiczeniami
Jezebel - 12 Grudnia 2013, 23:12 Temat postu: Dręczenie dietą i ćwiczeniami Praca umysłowa kwalifikuje się do kategorii "praca ciężka" xD Ale bzdurne to nieco, żeby księgowy jadł jak górnik, więc osobiście nie ustalam księgowym i innym yntelektualistom zapotrzebowania na poziomie 3500 kcal
thinspoon - 12 Grudnia 2013, 23:30
Jezebel napisał/a | Praca umysłowa kwalifikuje się do kategorii praca ciężka xD Ale bzdurne to nieco, żeby księgowy jadł jak górnik, więc osobiście nie ustalam księgowym i innym yntelektualistom zapotrzebowania na poziomie 3500 kcal |
Ciężka? ile spalisz przy intensywnym wysiłku umysłowym? 90-100 kcal/h? Do tego mózg pali przecież wyłącznie glukozę, z tłuszczu jej nie poskładasz
charande, Ty to chyba wagą nie musisz się przejmować? Chyba że chcesz masy nabrać.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 01:30
thinspoon napisał/a | Do tego mózg pali przecież wyłącznie glukozę | a mięśnie co spalają?
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 02:10
Fidel-F2 napisał/a | thinspoon napisał/a | Do tego mózg pali przecież wyłącznie glukozę | a mięśnie co spalają? |
Przy wysiłku tlenowym głównie tłuszcze.
Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 08:34
thinspoon napisał/a | Fidel-F2 napisał/a | thinspoon napisał/a | Do tego mózg pali przecież wyłącznie glukozę | a mięśnie co spalają? |
Przy wysiłku tlenowym głównie tłuszcze. |
ale dopiero po pewnym czasie
najpierw spalasz węglowaodany
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 08:43
Tak, jestem tego świadom.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 08:56
ale wiecie, że gadacie farmazony?
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 09:00
Fidel-F2 napisał/a | ale wiecie, że gadacie farmazony? |
Oświeć mnie.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 09:03
komórki mięśniowe nie spalają tłuszczu
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 09:15
Fidel-F2 napisał/a | komórki mięśniowe nie spalają tłuszczu |
Komentarz obrazkowy:
Komentarz Twoim językiem:
*beep*.
edytka:
No tak, "pier.olisz" już wybeepało.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 09:20
jak wolisz, teraz poczytaj a potem przeproś
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 09:25
Fidel-F2 napisał/a | jak wolisz, teraz poczytaj a potem przeproś |
Fidel, nie osłabiaj mnie. Tobie chyba chodzi o to, że tkanki tłuszczowej nie zamienisz na mięśniową, ale nie o tym mowa. Masz, zerknij sobie tutaj, jest nawet ładnie kolorowo namalowane W mitochondriach komórek mięśniowych zachodzi synteza ATP. RÓWNIEŻ z transportowanych do nich kwasów tłuszczowych.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 09:31
a teraz przeproś
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 09:39
Fidel-F2 napisał/a | a teraz przeproś |
Za co, bo nie łapię? Za to, że pokazałem Ci, że jesteś w błędzie? No hej, dziękować mi powinieneś, że wyciągnąłem Cię z otchłani ignorancji.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 09:42
pokaż palcem gdzie jest napisane, że komórka mięśniowa spala tłuszcz
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 10:04
Fidel-F2 napisał/a | pokaż palcem gdzie jest napisane, że komórka mięśniowa spala tłuszcz |
Mam wrażenie, że z równym powodzeniem mógłbym to pokazywać autystycznemu dziecku albo leżącej koło domu cegle. Nie mam pojęcia o co Ci chodzi.
Luc du Lac - 13 Grudnia 2013, 10:07
thinspoon napisał/a | Fidel-F2 napisał/a | pokaż palcem gdzie jest napisane, że komórka mięśniowa spala tłuszcz |
Mam wrażenie, że z równym powodzeniem mógłbym to pokazywać autystycznemu dziecku albo leżącej koło domu cegle. Nie mam pojęcia o co Ci chodzi. |
dlatego lepiej zadaj rebusa
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 10:08
Luc du Lac napisał/a | thinspoon napisał/a | Fidel-F2 napisał/a | pokaż palcem gdzie jest napisane, że komórka mięśniowa spala tłuszcz |
Mam wrażenie, że z równym powodzeniem mógłbym to pokazywać autystycznemu dziecku albo leżącej koło domu cegle. Nie mam pojęcia o co Ci chodzi. |
dlatego lepiej zadaj rebusa |
Luc, to już jest nękanie. Drzwi od kibla boję się otworzyć.
Martva - 13 Grudnia 2013, 10:35
Łał, temat o dietach. Chciałam założyć, daaawno ale nie założyłam, a jak przyszła Jezabel to bałam się że się pogniewa
Dunadan - 13 Grudnia 2013, 10:57
Fidel-F2 napisał/a | pokaż palcem gdzie jest napisane, że komórka mięśniowa spala tłuszcz |
Aż mam ochote znaleźc odpoedne opracowanie ale nie wiem czy mi się chce... fidel, c'mon... ludzki organizm spala wszystko od węgli przez tłuszcze po białko ale w odpowiedniej kolejności i warunkach i sposób.
Diety "na kalorie"... i w ogóle diety to największy debilizim jaki wymyśliła ludzkość. robia więcej krzywdy niż dobrego. Wystarczy zmienić NAWYKI żywieniowe i tyle - pójdzie bezboleśnie.
mesiash - 13 Grudnia 2013, 11:03
Nie rozumiem o co chodzi w tym wątku, tak jakby ktoś wyciął pierwszy post
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 11:04
mesiash napisał/a | Nie rozumiem o co chodzi w tym wątku, tak jakby ktoś wyciął pierwszy post |
Został wydzielony z tematu o żarełku.
Dunadan - 13 Grudnia 2013, 11:06
Fidel - strona 9:
http://www.awf.katowice.p..._metabolizm.pdf
Swoją drogą fajny tekst, wyjasnia że tłuszcze spalają się przy wysiłku aerobowym.
Jezebel - 13 Grudnia 2013, 11:08
Fidel-F2 napisał/a | komórki mięśniowe nie spalają tłuszczu |
Oczywiście, że nie spalają. I mięśnie i mózg pracują na glukozie, a w ostateczności na ciałach ketonowych, będących, owszem, produktami przemian tłuszczów, ale absolutnie nie tłuszczami.
Martva, się pogniewa za błąd w nicku
I ustalmy jedną rzecz na początek: dieta = sposób żywienia. Pochłanianie fast foodów na tony to też dieta.
Dunadan, diety lecznicze i obowiązkowe z powodów zdrowotnych (np. w celiakii, dnie moczanowej, fenyloketonurii i tak dalej) to też debilizm? Bo do takich wniosków prowadzą tego typu uogólnienia.
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 11:09
thinspoon czyli nie potrafisz wskazać?
Dunadan napisał/a | ludzki organizm spala wszystko od węgli przez tłuszcze po białko ale w odpowiedniej kolejności i warunkach i sposób.
| Oczywiście, że tak i dlatego nie pytam o ludzki organizm; pytam o komórkę mięśni która spala tłuszcz; nie glukozę, nie kwasy tłuszczowe ale konkretnie tłuszcz jako że na pytanie Cytat | a mięśnie co spalają? | thinspoon odpowiedział thinspoon napisał/a | Przy wysiłku tlenowym głównie tłuszcze. |
Jezebel - 13 Grudnia 2013, 11:14
Zrobiliście mi temat do mądrzenia się. To się źle skończy! Zaraz przyjdzie jakiś fan Dukanów i innych pajaców i znów będę musiała sobie zafundować sesję walenia głową w ścianę
thinspoon - 13 Grudnia 2013, 11:15
Serio? Czepiacie się tego, że spalane są kwasy tłuszczowe a nie tłuszcz? Tylko że tak się składa, że kiedy mówimy o tłuszczu w organiźmie, mówimy o kwasach tłuszczowych a nie o miniaturowych kostkach masła
Jezebel - 13 Grudnia 2013, 11:17
thinspoon napisał/a | spalane są kwasy tłuszczowe a nie tłuszcz? |
Ciała ketonowe, nie kwasy tłuszczowe. Chemicznie to zupełnie inne substancje. Używasz słowa "spalanie", a spalanie zachodzi na poziomie komórkowym. Gdybyś mówił o "zużywaniu do celów energetycznych", wszystko byłoby ok.
thinspoon napisał/a | w organiźmie |
Gdzie?
Fidel-F2 - 13 Grudnia 2013, 11:17
thinspoon, po prostu trzeba popracować nad czytaniem ze zrozumieniem.
Dunadan - 13 Grudnia 2013, 11:17
thinspoon napisał/a | Czepiacie się tego, że spalane są kwasy tłuszczowe a nie tłuszcz? |
Fidel się czepia.
Jezebel, zwracam honor i przepraszam za uogólnienie... mam na myśli wszelkiego rodzaju "diety-cód"
|
|
|