To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Bramy domu umarłych - John Ronald Reuel Tolkien ['] 1892-1973

Pako - 15 Grudnia 2005, 21:09
Temat postu: John Ronald Reuel Tolkien ['] 1892-1973
Tak się lista powoli zapełnia i zapełnia, że zapomniało się o jednym z ważniejszych. Od niego chyba zaczął się prawdziwy boom na fantastykę, zwłaszcza na fantasy. Od niego to wielu zaczyna lekturę naszego ulubionego gatunku. On stal się dla jednych wzorem, dla innych przykładem. Jedni go naśladują wiernie, inni podążają jego śladami. Jedni lubią, inni nie, ale chyba każdy przyzna, że tej postaci nie warto, nie można zapomnieć.
Ku chwale!
[']

Godzilla - 15 Grudnia 2005, 23:48

[']
"Władcę Pierścieni" połknęłam w wieku lat 14-tu i przez parę tygodni nie mogłam wrócić do rzeczywistości. Parę lat potem w Stanach wysupłałam z kieszonkowego chyba 20 dolców i kupiłam oryginał, razem z Hobbitem i Silmarillionem. Przeczytałam, choć z początku szło ciężko, i miałam niesamowitą satysfakcję.
Tak jest, ku chwale!

Dunadan - 16 Grudnia 2005, 01:47

No a mi Tolek pozwolił poczuć coś innego... wreszcie coś tak bardzo innego... i tak realnie. I niestety nieoryginalnie powiem że chyba zmienił moje życie.

[']

( moim marzeniem takim małym jest pojechać na grób Berena i Luthien i zapalić im światełko... może kiedyś wybiorę się do Anglii )

mawete - 16 Grudnia 2005, 09:25

[']
Rodion - 16 Grudnia 2005, 10:06

Wszedł na ostatni okręt w Szarej Przystani. Zostaliśmy sami....
['] ['] [']

Pako - 16 Grudnia 2005, 15:37

Dunadan napisał/a
( moim marzeniem takim małym jest pojechać na grób Berena i Luthien i zapalić im światełko... może kiedyś wybiorę się do Anglii )

Mamy podobne marzenie. Znam parę osób, które już tam były. Moje marzenie też jest takie - być w Angli na ich grobie, zapalić światełko, powiedzieć parę słów od siebie do Niego.
[']

DiPoint Ragoon - 16 Grudnia 2005, 22:03

[']
Wielki Odkrywco Wyobraźni... Mój mały hołd dla Ciebie...

Iscariote - 28 Grudnia 2005, 18:53

[']

wiem ze późno... ale z nadzieją że jeszcze kiedyś tu wrócą wszyscy ci których pozegnalismy

Pako - 4 Lutego 2006, 16:18

Jak to powiedział NURS - jeśli istnieje życie pozagrobowe (a głęboko wierzę, że istnieje) to znajdzie się sposób, żeby oni dowiedzieli się o tym, co chcemy im powiedzieć. A chcę powiedziec parę słów. Proza Tolkiena otworzyła mi oczy na świat fantastyki. Kiedy czytałem Władcę po raz drugi, to odkrywałem tę ksiażkę na nowo, pojaiwały się nowe szczegóły, których przdtem nie zauważyłem, pojawiał się ten sam świat, ale znowu inny. Zmieniał się w miarę jak ja dorastałem. I wiem, że nie mnie jednemu Tolkien pozwolił spojrzeć na świat innymi oczyma. Oczyma mieszkańców Śródziemia.
Czego najbardziej żałuję? Że nie uścisnę już ręki tego wielkiego człowieka. Że nie powiem do niego: "Good morning mr Tolkien". Pewnie i tak bym tego nie powiedział, ale kto wie? Teraz na tym świecie nie mam już na to nadzieji. Mam nadzieję jedynie, że uda mi się kiedyś postawić prawdziwą świeczkę na grobie człowieka, który tak wiele dla mnie znaczy, mimo, że on nawet mnie nie zna.
Ale nie trzeba za nim płakać! :bravo Tolkien! Brawo! Powieści takie jak Władca czy Hobbit nie powstają codziennie. Ludzie jak Tolkien nie rodzą się codziennie. Cieszmy się tym, że dane nam go znać.
Tyle z dobrych słów. Żeby nie było tak patetycznie chciałoby się pwoiedzieć coś gorszego o Tolkienie. Ale nic takiego znaleźć w sobie nie umiem. A tacy ludzie nie zdarzają się codziennie.

NURS - 4 Lutego 2006, 16:27

Dzieki, Pako. to jest własnie to, o co mi chodziło. Dzięki, raz jeszcze.
Emilia - 16 Kwietnia 2006, 09:36

Indy - 25 Kwietnia 2006, 07:28

[']
Aga - 25 Kwietnia 2006, 16:04

[*]
Ticho - 25 Kwietnia 2006, 16:36

Autor pierwszych (serio, porządnych) książek jakie przeczytałem.

[']

:bravo :bravo :bravo :bravo :bravo :bravo :bravo

Albion - 6 Czerwca 2006, 20:44

[']
Dzięki Niemu poznałem fantastykę i przetrwałem najgorsze chwile. Drzwi które uchylił dla mnie już nigdy się nie zamkną...

Kruk Siwy - 7 Czerwca 2006, 07:48

Dwa razy w życiu przy lekturze zdarzyło mi się coś w rodzaju satori. Dzieło Tolkiena było właśnie takim przypadkiem. ON już zawsze będzie ze mną.
Marek1964 - 18 Sierpnia 2006, 23:00

Tolkiena czytałem zamiast uczyć się do matury! :mrgreen: Opłacało się, bo maturę i tak zdałem, a co przeczytałem to moje :wink:

[*] [*] [*]

Ormi - 28 Sierpnia 2007, 11:24

Za stworzenie Śródziemia [']
Alatar - 28 Sierpnia 2007, 12:49

[*]
Hubert - 28 Sierpnia 2007, 18:33

['] za wprowadzenie do fantastyki i - tym samym - wyciągnięcie z doła oraz 'pomoc' w odnalezieniu siebie. :)
mBiko - 28 Sierpnia 2007, 21:21

[']['][']
Za świat, który pochłonął mnie bez reszty.

Gwynhwar - 29 Sierpnia 2007, 06:52

[']

Brak słów by opisać kogoś tak wielkiego.

gorim1 - 29 Sierpnia 2007, 16:51

[']
więcej nie trzeba mówić

Muriel - 18 Maj 2008, 20:41

[*] Za wspaniałą opowieść, którą przeczytałem już 4 razy...
[*]

Fearfol - 19 Maj 2008, 14:00

[*]{*} Chciałbym bardzo, aby pamięć o nim i jego dziele przetrwała wieki, myślę, że gdy będę miał już rodzinę, dzieci to zaszczepię w nich tą miłość do prozy Tolkiena, aby i one przekazały ją dalej i dalej, z pokolenia na pokolenie.
mad - 24 Maj 2008, 18:25

[`]
Najwspanialszy, najgenalniejszy, najcudowniejszy nudziarz w historii fantastyki. Lubię Go, ponieważ nader często usilnie marzę o nudzie, spokoju i jakiejś powoli snującej się opowieści...

jelun - 1 Wrzeœśnia 2008, 17:23

Wybitny pisarz...

[*][*][*][*][*]

Sauron - 30 Sierpnia 2010, 12:45

[']
Moja ulubiona książka, zawsze tytułuję go Mistrzem
:bravo :bravo :bravo :bravo
Nie wiem czy zauważyliście, ale z tego tekstu o Pierścieniach na początku wychodzi 3 dla elfów, 7 krasnoludów, 9 ludzi i 1 Saurona, jak się weźmie od drugiej strony to wychodzi 1973

Nina Wum - 30 Sierpnia 2010, 13:51

Są tacy, którzy w głowach hodują ogrody
A ścieżki ich włosów prowadzą do miast słonecznych i bladych.

[*] [*] [*]

Arya - 30 Sierpnia 2010, 19:25

[*]

Partner forum