To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Złomowisko - Przecinek

Ambioryks - 20 Marca 2010, 09:46
Temat postu: Przecinek
Temat może dziwny, może głupi, ale: podczas odręcznego pisania zawsze stawiam przecinek od dołu, tak samo zresztą jak nawias i pionową linię w literach: B, D, E, F, H, K, M, N, P, R, T. I nie wyobrażam sobie, jak można go stawiać od góry. W ogóle, każdą pionową linię, czy to prostą, czy to krzywą, rysuję zawsze od dołu. Zauważyłem natomiast, że praktycznie wszyscy inni, których widziałem, jak piszą, stawiają przecinek od góry. Dziwi mnie to niepomiernie. I ciekaw jestem, czy w ogóle ktokolwiek poza mną stawia przecinek od dołu. Z czystej ciekawości robię tę ankietę.
Chal-Chenet - 20 Marca 2010, 09:54

Od góry.
shenra - 20 Marca 2010, 09:55

Od góry.
nureczka - 20 Marca 2010, 09:55

Ja też od góry. Widocznie jestem mało oryginalna. :D
rybieudka - 20 Marca 2010, 09:55

Ja podobnie, od góry.
Ambioryks - 20 Marca 2010, 10:20

Niektórzy twierdzą, że charakter pisma ma związek z osobowością, zależy od niej. Ciekaw jestem, czy sposobu stawiania przecinków, nawiasów itd. też to dotyczy.
Fidel-F2 - 20 Marca 2010, 10:21

mój pięciolatek stawia znaki od dołu, powolutku staramy się go tego oduczyć, nie martwimy sie jednak bo to u małych dzieci normalne
Lynx - 20 Marca 2010, 11:28

Ambioryks, masz niedoćwiczoną rękę, najwyraźniej za mało kolorowałeś w przedszkolu. Poza tym, czy Ty aby nie jesteś zorientowany na lewą stronę? Mówię o lateralizacji.
Ambioryks - 20 Marca 2010, 11:34

Lynx, nie wiem. Po prostu, wygodniej jest mi stawiać przecinek i nawias od dołu. A z kolei litery B, D, M, N, P i R można napisać bez odrywania długopisu od kartki tylko właśnie w ten sposób - robiąc zaczynającą je pionową linię od dołu do góry. Inaczej się nie da. A wygodniej mi się pisze, kiedy nie odrywam długopisu od kartki podczas pisania jednego wyrazu. I tak jest i z pozostałymi literami zawierającymi linie pionowe, a których i tak nie da się napisać bez odrywania długopisu od kartki - E, F, H, K i T. To przyzwyczajenie przeniosło mi się również na te litery. I na przecinek i na nawiasy.

Nie wiem tylko, czy to ma jakiś związek z charakterem czy osobowością, tak jak ogólnie charakter pisma ma.

Fidel-F2 - 20 Marca 2010, 11:37

Ambioryks napisał/a
B
niekoniecznie

rodzice zaniedbali tę działkę i tak Ci się utrwaliło

Virgo C. - 20 Marca 2010, 12:19

Od góry ;)

Swoją drogą nigdy nie udało mi się nauczyć pisać słów jednym ciągiem, każda litera to osobny byt.

merula - 20 Marca 2010, 12:48

ja miewałam w życiu okresy, kiedy pisałam ciągiem, i takie, kiedy mocno rozdzielnie i nie wiem od czego to zależy. Albo z przechyłem w prawo, przechyłem w lewo i całkiem bez. Chyba jakaś niezrównoważona jestem :mrgreen:
Agi - 20 Marca 2010, 12:50

Ja ostatnio tylko na komputerze piszę
merula - 20 Marca 2010, 12:52

A jak w nim stawiasz przecinki?
Agi - 20 Marca 2010, 12:53

Z góry
joe_cool - 20 Marca 2010, 12:59

Od góry. A jak chcę napisać jednym ciągiem literki takie jak B, R, D, itp., to najpierw stawiam kreskę w dół, a potem robię zawijasa do góry. E piszę też jednym ciągiem - taka odwrócona trójka mi wychodzi.
terebka - 20 Marca 2010, 13:04

maingot! jaki temat :shock: A w klawisze na klawiaturze uderzasz opuszką, czy paznokciem, Ambioryksie?

Partner forum