Publicystyka - Publicystyka numeru 51 - głosujemy do 12 lutego
xan4 - 28 Grudnia 2009, 15:10 Temat postu: Publicystyka numeru 51 - głosujemy do 12 lutego Trochę inaczej tym razem:
5 tekstów do oceny, 3 typowo publicystyczne, Żwikipedia i wstępniak. Ten ostatni dodałem, bo tym razem naczelny poszedł w inną (jak dla mnie, o niebo lepszą) stronę, więc dopisuję wstępniak też do publicystyki, bo myślę, że takową jest.
5 tekstów - 5 głosów.
Witchma - 31 Grudnia 2009, 09:14
2010 i Pamięć utracona.
holger paradox - 31 Grudnia 2009, 18:38
Pilipiuk, Grzędowicz. Zdecydowanie.
mawete - 1 Stycznia 2010, 09:44
Jak zwykle 1 głos - Tym razem na Pilipiuka. Grzędowicz i Pawlak też dobre. Reszty nie oceniam.
xan4 - 2 Stycznia 2010, 22:32
Dębski i Pilipiuk.
Fidel-F2 - 3 Stycznia 2010, 00:26
Dębski Rafał - 2010 Prostą, krótką kreską. Świetnie. Punkt
Grzędowicz Jarosław - Jak spiskować Tradycyjnie nienajgorzej ale szału nie robi. Momentami bezmyślne i nielogiczne argumentowanie.
Pawlak Romuald - Więcej krwi na Marsie Też tradycyjnie. Niegłupio. Ale Romka felietonistyka jakoś idzie mimo mnie.
Pilipiuk Andrzej - Pamięć utracona Kolejny, bardzo dobry felieton Pilipiuka, bezwzględnie najwartościowszy w tym numerze. Punkt
Żwikiewicz & Żelkowski - Pisać, nie pisać? Przeczytać warto! Czytać, nie czytać? Jak zwykle nie warto. I na tym poprzestańmy.
cherryen - 3 Stycznia 2010, 14:45
Punkt dla Andrzeja Pilipiuka za Pamięć utraconą.
dalambert - 3 Stycznia 2010, 15:34
Wielki PUNKT dla Andrzeja Pilipiuka
Punkty dla Rafala Dębskiego i Ż&Ż , a co
hardgirl123 - 6 Stycznia 2010, 09:11
Grzędowicz Jarosław
Pawlak Romuald
Pilipiuk Andrzej
dalambert - 6 Stycznia 2010, 09:22
Jeden drobiazg - wreszcie głosujący doceniają Andrzeja Pilipiuka, a przecież w WSZYSTKICH swych felietonach opublikowanych na łamach SFF&H pisze On własciwie to samo.
Walczy o pamięć utraconą. Dobrze, że wreszcie zaczęło się to do Szanownych Czytelników przebijać.
nureczka - 6 Stycznia 2010, 09:26
dalambert napisał/a | Walczy o pamięć utraconą |
Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, ale do pewnych rzeczy trzeba dorosnąć. Doceniają to takie stare, sentymentalne pierniki jak Ty czy ja. Młodość patrzy przed siebie, tetrycy wspominają i tak powinno być.
Dlatego A. Pilipuk co miesiąc dostaje mój głos
janek - 6 Stycznia 2010, 19:16
Pragnę przypomnieć, że Pilipiuk nie jest pierwszy.
Jeszcze za głuchego PRLu Stefan Bratkowski zapamiętale walczył o to samo - o pamięć polskich wybitnych inżynierów.
Z drugiej strony łatwo z tym przegiąć. Powiedzmy sobie brutalnie - praktycznie biorąc w każdym kraju, w każdej branży istnieli genialni prekursorzy, którzy potem nie trafili do oficjalnej historii. Takich jest niestety na pęczki.
Chal-Chenet - 6 Stycznia 2010, 19:20
Grzędowicz
dalambert - 6 Stycznia 2010, 19:23
janek, AP mówi tu nie tylko o inżynierach, ale o sposobie NIE widzenia i znania historii Polski, jak i o postrzeganiu jej przez pryzmat klęski.
Ale tu jest w ogóle ciężko, było nie było, najpotężniejsze państwo Europy w wieku XVI w dwieście lat później zostało z mapy tejże Europy wymazane - to może rodzić i traumę i pytania.
Opar - 7 Stycznia 2010, 22:15
Grzędowicz - felieton bardzo dobrze napisany. Kiedy normalnie usłyszę coś o teoriach spiskowych od razu włącza mi się w głowie lampka z podpisem ,,bzdury" i nawet sekundy się nad nimi nie zastanawiam, ten tekst zmusił mnie do chwilki pomyślenia nad tym tematem. PUNKT.
Pawlak - ot, przeciętna publicystyka, moim zdaniem kawałek lepszy od tego z poprzedniego numeru.
Pilipiuk - z tym tekstem mam problem. Faktycznie, uczymy się o naszym kraju przez pryzmat klęsk. Pamiętam zaciesz na twarzy mojego ojca (człowieka wychowanego w głębokim PRL-u) na widok tablicy upamiętniającej którąśtam rocznice zakończenia ,,polskiej okupacji" w Smoleńsku. Rzeczywiście, warto pokazać że nie tylko szabelką potrząsać umiemy. Z drugiej strony, nie lubię kupieckiej mentalności którą chwali gdzie indziej AP. No i coś mi zazgrzytało, kiedy przeczytałem że II RP była ,,fajnym krajem" bo eksportowaliśmy cement za ocean i mieliśmy dobre karabiny ppanc. Do tego patetyczny ton, ale mimo wszystko PUNKT.
Dębski - bardzo fajny wstęp naczelnego z okazji Nowego Roku - oby więcej takich w gazetach. Lepsza forma niż w grudniu. PUNKT.
Żwikpedia - ok, zwłaszcza cytaty ale nic nadzwyczajnego.
janek - 8 Stycznia 2010, 18:46
dalambert napisał/a | janek, AP mówi tu nie tylko o inżynierach, ale o sposobie NIE widzenia i znania historii Polski, jak i o postrzeganiu jej przez pryzmat klęski.
|
Zgoda.
Chwała Pilipiukowi za to.
I również chwała Stefanowi Bratkowskiemu za to samo. Przy wszystkich utrudnieniach cenzuralnych w swoich książkach pisał właśnie o tym, że należy doceniać przeszłość.
Natomiast podtrzymuję, że nie należy popadać w przesadę taką, jak Rosjanie i Francuzi, którzy usiłują zawłaszczyć każdy wynalazek, wyszukując swojego prekursora.
Zgaga - 13 Stycznia 2010, 15:37
Tak się na razie zdziwiłam: dlaczego wstępniak został do głosowania włączony? to jakaś nowa tendencja?
I katastroficznie, krwiście newsowo się zrobiło.
A głosowanie - zaczyna być przewidujące:
Grzędowicz (mimo że nic nowego nie obwieścił, ale przyjemnie się czyta) i Pilipiuk.
Fidel-F2 - 13 Stycznia 2010, 17:20
Zgaga napisał/a | dlaczego wstępniak został do głosowania włączony? to jakaś nowa tendencja? | bo bardzo publicystyczny ma wydzwięk co skłoniłoxana do zaliczenie go w skład niniejszego konkursu, moim zdaniem słusznie
Zgaga - 14 Stycznia 2010, 12:09
Ok. Chociaż wstępniak zawsze powinien być ciut publicystyczny. A jeszcze noworoczny: aż się prosi o jakieś podsumowania/przewidywania.
baranek - 19 Stycznia 2010, 10:07
Grzędowicz
Ozzborn - 25 Stycznia 2010, 13:25
Dębski i Pilipiuk plus Żety na zachętę - całkiem udany powrót moim zdaniem.
terebka - 25 Stycznia 2010, 15:36
Punkty idą do Dębskiego i Pilipiuka. Grzędowicz i Pawlak jak zwykle w wysokiej formie, ale rzecz nie w tym, aby punktować wszystkich, bo punkty to nagroda dla najlepszych, a najlepszy po raz któryś z rzędu był Pilipiuk. Z resztą w tym numerze i tak wszystkich by się nie dało nagrodzić, bo mamrotanie Ż&Ż tradycyjnie do mnie nie dotarło.
zbry - 30 Stycznia 2010, 21:06
Numer 1 - Pilipiuk
Numer 2 i 3 - Grzędowicz i Dębski lub Dębski i Grzędowicz.
mBiko - 8 Lutego 2010, 21:53
Dębski i Pilipiuk.
nureczka - 8 Lutego 2010, 22:01
Pilipiuk i Dębski.
|
|
|