To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Kupię, sprzedam, wymienię - Tania Książka

mayu - 13 Listopada 2005, 17:06
Temat postu: Tania Książka
Wiem, że temat trochę pokrywa się z wątkiem antykwarycznym, ale chodzi mi bardziej o miejsca w których są wyznaczone miejsca na tanią książkę (markety, półki w niektórych dużych księgarniach) których nie widac na pierwszy rzut oka. W Łodzi na pewno będą to:
- oba Geant'y (dziś było "Twarzą ku ziemi" Parowskiego za 3.99)
- kiedyś księgarnia na pomorskiej przy VIII liceum ogólnokształcącym też miała wyznaczony stolik

Dunadan - 13 Listopada 2005, 18:24

Jeśli to kogoś zainteresuje - Tomaszów Maz, ul. Warszawska ( nie pamietam numeru ) - można kupić baaardzo tanio :) ( nowe wydanie "Żuka w mrowisku" za 6 zł podczas gdy normalnie kosztuje 24... )
Godzilla - 15 Listopada 2005, 19:43

Trochę fantastyki jest w Warszawie w Hali Koszyki i w księgarni z tanią książką obok Hali. Ogólnie marne zaopatrzenie w ten gatunek, ale np. dostałam antologię Zajdla 2002 za całe 5 zł. Może ktoś zna w Warszawie miejsce, gdzie można się taniej zaopatrzyć w fantastykę, ze szczególnym uwzględnieniem polskiej z ostatnich lat?

Nie zamierzałam ograniczać tamtego wątku tylko do księgarni i antykwariatów. Raczej miał to być wątek ogólny o zaopatrzeniu we wszelki towar fantastyczny :D

Skoro pojawiło się hasło "tania książka", to dorzucę "tanie czasopisma": np. Fenixa można kupić w Wawie pod Halą Mirowską, albo na Tarchominie na bazarku przy Światowida róg Ćmielowskiej. Wiem że zdarzają się tacy, co chętnie by sobie to jeszcze raz poczytali.

nasciturus - 22 Listopada 2005, 00:56

kiedys widzialeem (i kupilem 2 tytuly) w hypernowej na teofilowie w lodzi
nie wiem czy to stala ekspozycja bo od roku tam nie bywam

gio25 - 25 Listopada 2005, 15:14

metafora polwiejska 21 poznan ksiazki od 5 zł sf polecam
nspablo - 27 Listopada 2005, 14:51

W Krakowie na ulicy Grodzkiej, znajduje się Centrum Taniej książki. Są to wydania nowe, ale końcówki serii lub z jakąś drobną wadą. Książki są tańsze mniej więcej przez pół. Ostatnio kupiłem tam klika książek Łukjanienki po 8 zł każda oraz parę innych pozycji równie tanio.

Bardzo polecam.

Ziemniak - 14 Stycznia 2006, 23:27

Drobna poprawka do postu Nspablo - księgarnia jest na Brackiej jakieś 50 m od rynku po prawej :D .Druga księgarnia jest koło Limanowskiego - wysiadamy przystanek za Koroną jadąc w kierunku Matecznego idziemy ok 100 m w kierunku Matecznego skręcamy w prawo pod pasaż i po lewej mamy księgarnię (właściwie jest to hurtownia ale mają też w detalu).
Jakby ktoś znał inne adresy to będę baaaaardzo wdzięczny :mrgreen:

Logan - 14 Stycznia 2006, 23:43

Księgarnia "Kameron" na starej ul. Mogilskiej.
Słowik - 15 Stycznia 2006, 10:14

Ziemniak napisał/a
Drobna poprawka do postu Nspablo - księgarnia jest na Brackiej jakieś 50 m od rynku po prawej

Obie księgarnie istnieją i mają się dobrze. Z tym, że obie są zaopatrywane z tych samych źródeł i w obu można znaleźć ten sam asortyment, z tym że księgarnia na Grodzkiej jest większa i wygodniejsza w użytku :)

Vened - 18 Stycznia 2006, 12:38

Wrocław - Centrum Taniej Książki na ulicy Ruskiej, blisko placu Solnego. To w tej chwili w zasadzie jedyn takie miejsce we Wrocławiu, kiedyś było wiecej.
Godzilla - 21 Lutego 2006, 21:28

Odwiedziłam tanią książkę na Koszykach. No i zaszalałam: "Lord z planety Ziemia" Łukianienki, "Jak zostać pisarzem fantastą" Bułyczowa (och, pożarłam w okamgnieniu!), "Dzień Tryfidów", Clarke'a, "Dolina Sumienia" Diaczenków, i jeszcze to i owo Strugackich, po 8, 9, 10 zł od sztuki. A jak ostatnim razem wybrałam się, żeby kupić sobie jakiś ciuch do pracy, to z całej wyprawy wróciłam z jedną bluzeczką + "Batalion czołgów" Skvoreckiego. Spędziłam w Empiku tyle czasu co w reszcie sklepów, i było to o niebo przyjemniejsze...
Lu - 22 Lutego 2006, 22:40

Godzilla napisał/a
A jak ostatnim razem wybrałam się, żeby kupić sobie jakiś ciuch do pracy, to z całej wyprawy wróciłam z jedną bluzeczką + Batalion czołgów Skvoreckiego. Spędziłam w Empiku tyle czasu co w reszcie sklepów, i było to o niebo przyjemniejsze...

Mam to samo ;)
Pewnie dlatego wiecznie nie mam co na siebie włożyć :? :mrgreen:

Godzilla - 23 Lutego 2006, 10:57

Ja też. Zgroza.
vandam - 8 Marca 2006, 10:05

Toruń Tania książka Rynek Nowomiejski (polecam) oraz zdaje się Łazienna (niby dużo wszystkiego, ale wybór taki sobie).
Wszystko w okolicach starego miasta.
Ale ostatnimi czasy pojawiła się PtasiaGrypa®, więc ruch w księgarniach pewnie mniejszy....

Godzilla - 28 Marca 2006, 21:18

Uzależniam się od tych Koszyków. Ostatnio zaopatruję się tam w Strugackich i Łukjanienkę, a dziś widziałam że rzucili parę tytułów z Fabryki Słów; tutaj obniżka nie była może wstrząsająca, ale 22 zł zamiast 27 to też jest coś.
Słowik - 28 Marca 2006, 21:58

Widziałem dzisiaj w Krakowie w księgarni przy Kalwaryjskiej naprawdę godną uwagi sagę fantasy (taką od A do Z, a nie niekończącą się historię) o świecie Recluce, po 7 zeta od sztuki. Naprawdę warto, jeśli ktoś nie czytał i ma okazję kupić.
Rodion - 29 Marca 2006, 00:38

Qrcze! Zazdroszcze Wam.
Godzilla - 29 Marca 2006, 14:15

No to jak ktoś jest z Warszawy, to widziałam na Koszykach:
"Szklany szpon" Dębskiego,
"Miasto w zieleni i błękicie" Anny Kańtoch,
"Zapach szkła" Ziemiańskiego,
"Obłęd rotmistrza von Eggern" Twardocha,
i chyba coś jeszcze ale z pamięci nie powiem. Zachodnia fantastyka też jest w sporych ilościach, ale chwilowo bardziej mnie interesuje polska i zza wschodniej ściany.

Sergent - 19 Maj 2006, 16:30

Kurczę, ja też wam zazdroszczę. Aby kupić książkę muszę dojechać do miasta Białegostoku (40km). A tu owszem księgarni sporo, ale kto wydzierży przy takich cenach książek. Są trzy antykwariaty: na Lipowej i dwa na Warszawskiej. Zaopatrzenie jest różne, raz lepiej, raz gorzej. Jest też Centrum Taniej Książki na dworcu PKP. Jednak moim najpoważniejszym miejscem zakupów jest teraz Allegro. Można sporo rzeczy kupić i tanio, ale zdarzają się też cuda: na wakacjach widziałem Inwazję z Aldebrana S.Lema (wydanie z 1959 r.), która poszła za 103zł. Dobrze, że mam fotel z oparciami i miałem się za co chwycić.
gorat - 20 Maj 2006, 17:13

Z jednej strony - "Sezam" w extra stanie dostałem za złotówkę i "Obłok Magellana" z tej samej dekady za 5 zł, z drugiej często widzę książki Lema w cenach od 20 do 40 zł. Ale żeby aż tyle :shock:
Sergent - 20 Maj 2006, 23:18

Nie zmyślam, to prawda. Sam pobiegłem sprawdzić, czy na pewno mam te wydanie książki. Może było jakieś małonakładowe wydanie. Ale nie. Normalne wydanie, ale chyba jedyne tej książki.
Godzilla - 2 Sierpnia 2006, 12:45

W Empiku przy Placu Wilsona na półce z przecenami jest "Przesiadka w piekle" Ziemiańskiego i "Między otchłanią i morzem" Agnieszki Hałas. Jeden czy dwa egzemplarze, przecena o 50% (trzeba przy kasie pilnować, żeby dobrze to wstukali).
hrabek - 2 Sierpnia 2006, 13:55

Kurcze, ciekawe czy to przecena tylko w tym jednym empiku, czy jakies odgorne ustalenia empikowe, bo chetnie bym zakupil.
Godzilla - 2 Sierpnia 2006, 13:57

Zobacz u siebie, może też jest coś dobrego na odpowiedniej półce.
hrabek - 2 Sierpnia 2006, 14:16

Wlasnie nie jestem nawet pewien, czy u mnie w empiku jest taka polka. Ale zobacze. A nie jest tak, ze ktos wzial sobie ksiazke Ziemianskiego i odlozyl na pierwsza lepsza polke?
Godzilla - 2 Sierpnia 2006, 15:04

I nalepił na niej ładną żółtą nalepkę "50%" na okładce...
anajo - 8 Sierpnia 2006, 15:47

ja tam chętnie fenixy wziął ale wolałbym mozliwość nie przez pocztę a do ręki :!:
Godzilla - 8 Sierpnia 2006, 16:01

anajo, a gdzie mieszkasz?
anajo - 8 Sierpnia 2006, 16:34

mieszkam w płocku ale jestem u rodzinki pod warszawą a wracam do domu w czwartek .
gorat - 12 Sierpnia 2006, 20:49

count napisał/a
Kurcze, ciekawe czy to przecena tylko w tym jednym empiku, czy jakies odgorne ustalenia empikowe, bo chetnie bym zakupil.

Ze trzy tygodnie temu była i w innym, więc możliwe, że odgórnie. "Pieczęć" Koronowicz sobie za 9.90 sprawiłem. Był też Dziewulski, ale stan marny. Widzę teraz, że prawie cała Żółta Seria jest wycinana.

Partner forum