Powrót z gwiazd - Kabarety
Hubert - 11 Stycznia 2009, 22:21 Temat postu: Kabarety Nie znalazłem tematu, więc...
Jakie lubicie? Które utrzymują poziom poniżej krytyki i nie zasługują na popularność?
Witchma - 11 Stycznia 2009, 22:27
Sosne, osobiście nie przepadam za kabaretem Słuchajcie, ale to chyba wpływ moich osobistych doświadczeń z nimi związanych
Fajnie, że temat się pojawił, jak będę miała chwilkę, pewnie się rozpiszę
Ziemniak - 11 Stycznia 2009, 22:39
Ja lubię Kabaret Młodych Panów, Grupę Rafała Kmity (za surrealistyczny dowcip i czarny humor) a ze starszych Potem i Po Żarcie. Nie trawię Łowców. B aka Zbieraczy. G
Iwan - 11 Stycznia 2009, 22:53
a ja znów dziele nie na kabarety ale na skecze, dobre lub kiepskie, tak że śmieje się z rożnych kabaretów
Witchma - 11 Stycznia 2009, 23:14
Ziemniak napisał/a | Nie trawię Łowców. B |
Łowcy są wg mnie absolutnym zjawiskiem i fenomenem. Wkroczyli na taki poziom absurdu, jakiego jeszcze nikt na polskiej scenie kabaretowej nie dotykał i pewnie dlatego mają wielu antyfanów Ale mają pomysł na siebie i czasem, jak ich oglądam, to nie mogę uwierzyć, że poza sceną są zupełnie normalni (a poza tym świetnie śpiewają!)
Dunadan - 12 Stycznia 2009, 00:33
Witchma,
Cytat | Łowcy są wg mnie absolutnym zjawiskiem i fenomenem. |
O! własnie.
xan4 - 12 Stycznia 2009, 08:24
Absolutnie nr 1, nie do pobicia - nieodżałowany Potem, dobrze, że TVP spięła się i wydała ich występy, oglądamy teraz w domu z chłopakami moimi ,
Łowcy.B, czysty popis absurdu, czasami, aż dla mnie zbyt duży ,
pozostali do podzielenia na dobre i złe skecze, a nie dobre i złe kabarety, jak to już przedpiśca zagaił, tj. Kabaret Młodych Panów, dobre są kawałki historyczne KMN, wczesny Ani Mru Mru,
i oczywiście pozostałości po potemach czyli Kabaret Hrabi
merula - 12 Stycznia 2009, 08:47
Generalnie nie odbiega mój gust chyba znacząco od pozostałych.
Łowcy prezentują, jak dla mnie , zbyt wysoki poziom abstrakcji i ich stylizacja mi nie odpowiada. Lubię wiele kabaretów występujących obecnie i tych starszych, vide Potem i jego następcy. KMN, Ani Mru mru i cała masa innych, z niewspomnianych tutaj bardzo lubię kabaret Limo, ale chyba jak inni ważny jest skecz, a nie nazwa kabaretu. Są takie, przy których posikałam sie ze śmiechu, czy dostałam głupawki, a są takie, które mnie znudziły.
Iwan - 12 Stycznia 2009, 09:11
Mumio miał swego czasu świetne skecze
xan4 - 12 Stycznia 2009, 09:23
Iwan napisał/a | Mumio miał swego czasu świetne skecze |
fakt, potem poszedł w reklamę i film (chociaż uważam, że Hi-Way jest nieudany),
ale skecze z pierwszego DVD też były nieźle pokręcone
dalambert - 12 Stycznia 2009, 09:25
Mili jedynym Kabaretem z prawdziwego zdarzenia działającym obecnie jest "Pod Egida" Jana Pietrzaka, a to co wy tu omawiacie to gorsze lub lepsze grupki obśmieszaczy przezentujących różnej klasy skecze i dowcipy, robione pod potrzeby telewizyjnych szłów.
Z porzadnym Kabaretem to nie ma nic wspólnego
Witchma - 12 Stycznia 2009, 09:25
Ja bardzo lubiłam kabaret Widelec, a szczególnie ich program oparty na Biblii (nie dość, że wymagał odwagi, to jeszcze ogromnej inteligencji, żeby było śmiesznie, a nie można było tego uznać za obraźliwe).
dzejes - 12 Stycznia 2009, 10:34
Hrabi rzondzi! Ciąża przede wszystkim i terapia tyż
Rafał - 12 Stycznia 2009, 10:43
xan4, graba, Potem byli rewelacyjni, na żywo pełny luzik, kilka razy ich zaliczyłem. KMN tez są niesamowici, ale zawsze lepiej na żywo. Autocenzura nie występuje, to są zupełnie inne skecze
Witchma - 12 Stycznia 2009, 10:46
To ja jeszcze wspomnę Grupę Mo Carta - absolutni mistrzowie, na żywo widziałam ich dwa razy i mają niesamowity dar całkowitego panowania nad widownią.
xan4 - 12 Stycznia 2009, 10:48
No to jak na żywo to jeszcze moje wspomnienia z katowickiego przedstawienia Kabaretu Jednego Mima - pełna rewelacja.
Witchma - 12 Stycznia 2009, 10:49
xan4, ja byłam na ich wspólnym występie - to był dopiero wypas
Ziemniak - 12 Stycznia 2009, 11:28
Potem
http://uk.youtube.com/wat...feature=related
mBiko - 12 Stycznia 2009, 22:14
Chyba wyjdę na skamielinę (po raz kolejny), ale najlepiej zawsze bawiłem się przy kabaretach "Starszych Panów", "Olgi Lipińskiej" i "Dudku". Oczywiście poza tą archeologią uprawiam jeszcze historię w postaci "Egidy", "Teya" oraz "Potemów". Co do twórczości bieżącej preferuję "Ani Mru Mru" i "KNM". Dużo frajdy sprawiają mi wspólne występy różnych kabaretów, pojawią się wtedy bardzo fajne skecze.
Chal-Chenet - 12 Stycznia 2009, 22:18
Poza nowymi kabaretami mnie bardzo się podoba Dudek. Niezapomniany Majster i Jasiu; Kolejka; Liczenie butelek; Książka życzeń i zażaleń; Sęk. Po prostu MOC!
Godzilla - 12 Stycznia 2009, 22:28
No właśnie, ja też raczej dinozaur. Starsi Panowie, razem ze wszystkimi piosenkami. Studio 202 (Waligórski, Kaczmarek, Niedzielski, Skoczylas, Szumańska i cała reszta, Saga Rodu Kowalewskich itd). Dudek z wyżej wymienionymi kawałkami. Ballada o Dzikim Zachodzie. Kabaret pod Egidą.
A z nowych Grupa MoCarta, Jeden Mim, Potem... i w zasadzie nie wiem czy coś jeszcze.
Witchma - 12 Stycznia 2009, 22:35
Mam świetną książką o Dudku
A Starsi Panowie to bogowie i nie wolno ich porównywać z żadnymi niższymi istotami
mBiko - 12 Stycznia 2009, 22:52
Witchma i Tobie też .
Witchma - 12 Stycznia 2009, 23:24
Ale o cso chodzi...?
Zastanawiam się w jakich kategoriach rozpatrywać Monty Pythona, ale chyba w jakichś zupełnie innych
mBiko - 13 Stycznia 2009, 00:02
Tak naprawdę to chyba trzeba i "Starszych Panów", i "Pythona" rozpatrywać w kategorii zjawiska, ze szczególnym uwzględnieniem jego telewizyjnej proweniencji.
xan4 - 13 Stycznia 2009, 10:26
mBiko napisał/a | Tak naprawdę to chyba trzeba i Starszych Panów, i Pythona rozpatrywać w kategorii zjawiska, ze szczególnym uwzględnieniem jego telewizyjnej proweniencji. |
dokładnie, graba mBiko,
dzejes - 13 Stycznia 2009, 12:33
Ej, ale Anglia ma przebogatą tradycję kabaretu i MP to nie było jakieś olśnienie, niczem lelija na kupie gnoju.
Fidel-F2 - 13 Stycznia 2009, 16:25
... aa... kura, to wyjdzie, tak grzebnie w tym kurzu, takie błony ma na oczach, eee a BAŻANT!!!, STANIE!! DUMNIE!!, PIERŚ WYPRĘŻY!!!...
dzejes - 13 Stycznia 2009, 17:00
I MA TAKI!!! GORSET!!! Z CIELĘCINY!!!
GAndrel - 16 Stycznia 2009, 23:19
"Potom" bezkonkurencyjni. I pomyśleć, że byłem na ich pożegnalnym występie w Białymstoku. 1h programu, 1,5h bisów.
A teraz to Hrabi. I Kabaret Adin: http://www.youtube.com/watch?v=k_bpLXL04SI
|
|
|