Mechaniczna pomarańcza [film] - Kreskówki (i nie tylko), stare lub nowe.
Hubert - 25 Lutego 2008, 11:23 Temat postu: Kreskówki (i nie tylko), stare lub nowe. Jest wprawdzie temat o anime, ale to zdaje się inna bajka...
Tak się ostatnio ciągną dyskusje o kreskówka Disneya, więc pomyślałem, że temat o bajkach nie zawadzi.
Uwagi na temat wszystkiego, co mieści się między Gąską Balbinką i Kasztaniakami a Motomyszami i Transformersami*, mile widziane. Zapraszam do dyskusji.
*Oczywiście granice można poszerzyć
Chal-Chenet - 25 Lutego 2008, 12:57
Ja bardzo lubię "Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster". Ta bajka jest świetna, momentami złośliwa, momentami miła, lubię taki humor jaki prezentują twórcy tego serialu, często bardzo "monty-pythonowski". Świetne są postacie: Bloo - mały, złośliwy, ale jednocześnie sympatyczny niebieski stworek; Eduardo - hiszpańskojęzyczny potwór o mentalności małego dziecka, Koko - ptak/samolot, potrafiąca powiedzieć tylko "koko" i cała reszta. Bardzo barwne. IMO jedna z lepszych kreskóek ostatnio.
ilcattivo13 - 25 Lutego 2008, 13:21
Moje ulubione kreskówki to "Merrie Melodies" i "Looney Tunes" (chociaż to niby jedno i to samo). Inteligentny i niebanalny humor, dowcipne dialogi, wyraziste postacie i ekscytujące popisy kaskaderskie - to niezaprzeczalne atuty tych kreskówek.
Dla tych, którzy nie są przekonani A hound for a trouble - mój ulubiony odcinek. Polecam zwłaszcza miłośnikom włoskiej kuchni i wina...
EDIT: A kiedyś rządził "Wilk i zając". Kto to pamięta? Zając-pionier strasznie mnie wk****ł, ale Wilk robiony na W. Wysockiego był super...
Gwynhwar - 25 Lutego 2008, 13:28
Bajki mojego dzieciństwa: oczywiście Transformers, Wojownicze Żółwie Ninja, i naturalanie moja ulubiona- Motomyszy z Marsa
Popieram Chala, Dom dla zmyslonych przyjaciół Pani Foster jest boski!
banshee - 25 Lutego 2008, 13:46
Motomyszy z Marsa, już nie pamiętam, ale swojego czasu z siostrą miałyśmy bzika na ich punkcie. Podobnie jak Kapitan Planeta i Maska.
Foster uwielbiam, ale salsa nie daje mi oglądać poza tym podobają mi się jeszcze Chojrak, Kacza Paczka, Flinstonowie, Rubi Gloom i Little Dracula, a kiedyś Mała syrenka
Anime wymieniać nie będę bo życia mi nie starczy...
Iwan - 25 Lutego 2008, 15:56
większości bajek o których piszecie to w ogóle nie kojarzę poza wilkiem i zającem bo to bajka z mojej młodości, z wczesnej "młodości" to dobrze wspominam przygody Sindada i załoga G swego czasu lubiłem Smerfy i Gumisie, a ostatnią bajką która zrobiła na mnie wrażenie i śmiałem sie na niej do rozpuku to Ed, Edd i Eddy
Martva - 25 Lutego 2008, 17:45
banshee napisał/a | Kapitan Planeta |
Zastanawiam się nad wpływem tej kreskówki na moją osobowość, naiwną proekologiczność i skłonność do facetów z długimi włosami (nie muszą być zielone)
Sirroco - 25 Lutego 2008, 18:49
W dawnych,dobrych czasach TVN i Polsat miały swoje lepsze dni i puszczali takie bajeczki że teraz nawet nie pamiętam jak się nazywały a ciągle mile wspominam.
Aż sobie zaczełem szukać na necie
Z tych co pamiętam:Motomyszy Z Marsa,ReBoot,,Maska,Pinky i Mózg,Gumisie,Transformers (wersja w przeszłości,transformersy mają formy zwierząt),Batman i Batman - 20 lat później,Liga Sprawiedliwych,Samuraj Jack,Muminki,Wojownicze Żówie Ninja,Futurama... a to nie wszystkie,chyba mam szeroki wachlarz zainteresowań.
Z tych nowszych polecam Kryptonim:Klan Na Drzewie i Jagode Lee.
Taselchof - 25 Lutego 2008, 19:00
najlepsze kreskówki swego czasu dawał Flimnet i polonia1 no i oczywiście RTL7
Ixolite - 25 Lutego 2008, 19:20
To ja chyba jestem infantylny, bo lubię filmy animowane. Ale głównie te z podwójnym dnem :F
Obecnie na przykład z oferty CN "Dom dla zmyślonych przyjaciół pani Foster" wspomniany przez Chal-Cheneta - niektóre postaci są tam tak odjechane i psychodeliczne, że aż mi się miło robi Jedną z moich ulubionych jest epizodyczna postać tego żółtego zmyślonego przyjaciela, który w jednym z odcinków pojawia się jako zapomniany przyjaciel Maxa i doprowadza wszystkich poza Maxem do stanu permanentnego przerażenia. I lubi KASZKĘ.
Jagoda Lee też jest wporzo. Nie kreskówkowy, ale animowany Baranek Shaun http://www.shaunthesheep.com/clips/ - naprawdę polecam.
Ze starszych rzeczy to oczywiście oferta Polonii 1, ale to wszyscy oglądali Królestwo kalendarza, Gigi, Generał Daimos i inne takie
Ogółem kiedyś to większość kiczu oglądałem, a później przerzuciłem się głównie na poważniejsze anime, to znaczy takie nie skierowane do dzieci tylko starszego odbiorcy.
Iwan - 25 Lutego 2008, 19:23
Ixolite napisał/a | a później przerzuciłem się głównie na poważniejsze anime, to znaczy takie nie skierowane do dzieci tylko starszego odbiorcy. |
hentai
Ixolite - 25 Lutego 2008, 19:25
Eee... nie, tego akurat nie trawię, nie dość że głupie, to i niesmaczne w większości. A i poziom techniczny wykonania często na bardzo niskim poziomie, jak większość "budżetowych produkcji". Generalnie nie lubię tandetnego anime, chłamu tego typu co w większości zalewał polską telewizję w latach 90tych.
ilcattivo13 - 25 Lutego 2008, 19:31
No co ty Ixolite - jeszcze tylko powiedz, że "Yattaman" też Ci się nie podobał
Gwynhwar - 25 Lutego 2008, 19:37
Ixolite napisał/a | Królestwo kalendarza |
Dziekuję! Dziekuję! Od poł roku nie mogłam sobie przypomniec tego tytulu!
Ixolite - 25 Lutego 2008, 19:47
ilcattivo13 napisał/a | No co ty Ixolite - jeszcze tylko powiedz, że Yattaman też Ci się nie podobał |
Kiedyś mi się podobał - teraz już chyba by mi się nie spodobał, ale nie próbowałem oglądać
Ale już te nieszczęsny Czarodziejki z Księżyca to mi się nigdy nie podobały, nawet jak były na topie u nas.
Czarny - 25 Lutego 2008, 19:56
Ten żółty wymyślony to Ser
ilcattivo13 - 25 Lutego 2008, 19:59
Noo, "Sailor moon" to było naprawdę przegięcie - ani toto śmieszne, ani inteligientne (w przeciwieństwie do Y-Mana, oczywiście ).
Ixolite - 25 Lutego 2008, 20:01
Czarny napisał/a | Ten żółty wymyślony to Ser |
Ooo, ten właśnie
Luubiee kaszkeeeee...
Pako - 25 Lutego 2008, 20:29
Sailor moon było cool, mi się podobała. znaczy do pewnego czasu, aż się tam zamieszało, ale przedtem było fajne. Głupie... ale fajne
Taselchof - 25 Lutego 2008, 20:31
Johny bravo też był zawsze boski Królestwo kalendarza tez zapomniałem mi się z magicznym pawiem kosmosu kojarzyło
varquez_87 - 25 Lutego 2008, 20:49
Iwan napisał/a | Ixolite napisał/a | a później przerzuciłem się głównie na poważniejsze anime, to znaczy takie nie skierowane do dzieci tylko starszego odbiorcy. |
hentai |
Niekoniecznie od razu hentai, ale takie które mają jakąś głębszą fabułę np. cyberpunkowe Serial Experiments Lain.
Muminki z buką i hatifnatami na czele przyciągały mnie zawsze do ekranu ^^
Ixolite - 25 Lutego 2008, 20:56
Serial Experiments Lain to już akurat niezła psychodela jest, podobnie jak niektóre serie z .hack//Sign
Ale GITS:SAC mnie się bardzo podoba, zwłaszcza że rozwija sporo ciekawych wątków porusza interesujące kwestie, choć i bardziej rozrywkowe serie, takie jak Black Lagoon, też się dobrze ogląda.
Hubert - 25 Lutego 2008, 21:20
Z chęcią bym sobie obejrzał Motomyszy z Marsa, ale nigdzie na DVD nie można dostać!
Taselchof - 25 Lutego 2008, 22:33
mhm nie dawno na Fox kids leciały tak z dwa lata temu Muminki były przerażajace miałem koszmary przez buke buu
banshee - 25 Lutego 2008, 22:36
Taselchof pokaż mi dziecko, które nie miało koszmarów przez buke
Sailor Moon była fajna i od niej wszystko się zaczęło.
A Ser nie tylko luuuubi kaszkę, ale także chceee kakałko moja salsa go uwielbia!
Alatar - 25 Lutego 2008, 22:37
Yattaman
Yattodetaman (W królestwie kalendarza)
Dzieci Słońca (Mysterious cities of gold)
Kapitan Hawk (Tsubasa)
He-man
Ulisses (33)
Gumisie
Smerfy
Muminki
Kacze Opowieści
Aladdyn
Merrie Melodies/Looney Toons
Hanna Barbera/Jetsonowie/Flinstonowie/Yogi ...
Fraglesy
Muppety
Mappeciątka
Tajemnice wiklinowej zatoki
Pomysłowy Dobromił
Sąsiedzi
Dr Slump (anime)
DragonBall (anime)
Slayersi - Magiczni Wojownicy (anime)
Łowcy(a) dusz (anime)
Yoggi
Przybysze z Matplanety
Power Rangers (początkowe)
Brygada RR
La linea - Balum Balum
Było sobie życie/Były sobie odkrycia
Sailoor moon
Miś Coralgol/Uszatek/Reksio/Kot Filemon/Bolek i Lolek/Pingwin Pik Pok
Pampalini łowca zwierząt
Wilk i zając
Pszczółka Maja
Garfield i przyjaciele
Kaczula
Bouli
Top Spin - Balou
Kocia Ferajna - Kot Tip Top
Księga Dżungli
Denver, ostatni dinozaur
Motomyszy z Marsa
Piraci Mrocznych Mórz? - The Pirates of Dark Water
Dartagnan (w tej roli piesek)
Lochy i smoki - Dungeons and Dragons (animowane oczywiście)
Kuba Guzik
Więcej nie mogę sobie przypomnieć ...
mistique - 25 Lutego 2008, 22:39
banshee napisał/a | Taselchof pokaż mi dziecko, które nie miało koszmarów przez buke |
Ja nie miałam koszmarów przez Bukę. Ale w ogóle powiem coś co mnie naraża na ostracyzm pewnie: nigdy nie lubiłam Muminków. Irytowały mnie potwornie, każda jedna postać. Oprócz oczywiście Buki.
Gwynhwar - 25 Lutego 2008, 22:40
A pamietacie taką bajkę o Wyspie Niedźwiedzi? Balonem latali, i tam był Czerwony Baron. Jak dla mnie psychoza na równi z Muminkami o.o
Taselchof - 25 Lutego 2008, 22:44
mhm taki z kapturnikiem ?? bo już słabo pamiętam a za to że nie lubiłaś Muminków baty
mistique - 25 Lutego 2008, 22:50
Taselchof napisał/a | a za to że nie lubiłaś Muminków baty |
Na goły tyłek?
Gwynhwar napisał/a | A pamietacie taką bajkę o Wyspie Niedźwiedzi? |
Nie pamiętam zupełnie o czym było i już miałam powiedzieć, że nie oglądałam, ale znalazłam : http://www.youtube.com/watch?v=xAcYaU9qpLk i teraz jestem pewna, że oglądałam, ale nie pamiętam kompletnie o czym to.
A pamiętacie "Było sobie życie"? Jeszcze w liceum biologię na podstawie wiedzy stamtąd zdawałam.
|
|
|