To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ

Najnowszy numer - numer 17 - w kioskach 19 marca.

NURS - 27 Lutego 2007, 14:59
Temat postu: numer 17 - w kioskach 19 marca.
Co by nie przedłużać zapodaję spis tekstów, jakie trafia do numeru 17.
Chcieliście space oper, no to macie
Robert M. Wegner - Przebudzenie, pierwsza nowela z dwóch osadzonych w tym samym swiecie (kolejna za miesiąc).
Tomasz Kilian - Mroczne części miasta - kolejny tekst o fantastycznym Manchesterze.
Marek Żelkowski - Matka kwiatów - SF
Andrzej Kozakowski - Wywiad - SF
Stanisław Truchan - Heniek Garncarz i perpetuum mobile
Jakub Małecki - Dłonie - horror w dobrym stylu, jak z japońskiego kina.
Dariusz Domagalski - kolejny ORP

Ku chwale obczyzny!

gorat - 27 Lutego 2007, 15:03

"Wywiad" jakiej długości będzie? Nie pytam, z kim, bo to niespodzianka ma być, nie?
Felietony i komiksy jeszcze dochodzą?

NURS - 27 Lutego 2007, 15:05

Wywiad to opowiadanie. BTW znaczenie niejednoznaczne, moze byc wywiad... wojskowy :-)
hrabek - 27 Lutego 2007, 15:06

Niezle, niezle, Wegner i Kilian, bedzie co czytac, juz rece zacieram.
gorat - 27 Lutego 2007, 15:08

No to przeciwko komu, obojętnie.
NURS - 27 Lutego 2007, 15:11

Generalnie mega-masakra, ale nie zdradzam szczegółów :-)
Adashi - 27 Lutego 2007, 15:16

Zapowiada się bardzo ciekawie :D :bravo
Ixolite - 27 Lutego 2007, 15:40

Fajno, fajno, dużo SF :D
NURS - 27 Lutego 2007, 15:54

Zaraz ktos powie, mało fantasy... :-)
hrabek - 27 Lutego 2007, 15:57

Gdzie ty to SF widzisz? Znajac dotychczasowe opowiadania Wegnera, to raczej stawialbym na fantasy, Kilian to na pewno bedzie cos we wspolczesnym swiecie, Domagalski to wiadomo co, Malecki - horror, Truchan, po tytule sadzac, tez jakies postpotterowskie urban fantasy. Zostaje Kozakowski i Zelkowski. Dwa opka, ale jak sie okaze, ze Kozakowski to short na strone, albo pol, to moim zdaniem za wczesnie sie cieszysz...
Arlon - 27 Lutego 2007, 15:57

No, bo trochę mało fantasy :roll:

Najważniejsze, że horror jest. A i tak istotniejszy poziom. Będzie coś tak smacznego jak Kura?

hrabek - 27 Lutego 2007, 16:00

Ja mysle, ze nieopisany gatunkowo Kilian takze bedzie pod horror podchodzil. Pamietacie jego poprzednie opowiadania? Z razji tego, ze Orbitoski dosc mocno od horroru odszedl ostatnimi czasy na rzecz Kryminalnych Zagadek Polski Komunistycznej, to mistrzem polskiego horroru zostal wlasnie Tequilla. Juz sie ciesze na jego kolejne opowiadanie.
Gustaw G.Garuga - 27 Lutego 2007, 16:01

Ja rozumiem, że Przebudzenie to pierwsza z cyklu dwóch space oper.
hrabek - 27 Lutego 2007, 16:04

Naprawde? No to by bylo super. Wiesz na pewno, czy domniemujesz?
Arlon - 27 Lutego 2007, 16:04

Mistrzem polskiego horroru był i będzie Grzędowicz. Nawet jeśli puści kolejny Popiół i kurz to to i tak będzie bezkonkurencyjne.
Indy - 27 Lutego 2007, 16:05

Jak zwykle numer zapowiada się Fantastycznie :)
Gustaw G.Garuga - 27 Lutego 2007, 16:09

councie, NURS pisze:
Cytat
Robert M. Wegner - Przebudzenie, pierwsza nowela z dwóch osadzonych w tym samym swiecie (kolejna za miesiąc).

Dla mnie to znaczy, że to Wegner odstąpił na dwa teksty od fantasy. Chyba, że "SF" przy Żelkowskim i Kozakowskim tak naprawdę znaczy "SO".

hrabek - 27 Lutego 2007, 16:11

Arlon, wiesz, wchodzimy w gusta. W moj zdecydowanie trafia Kilian. Grzedowicz ma na koncie ksiazki, jest co miesiac w NF, jest rozpoznawalny, napisal swietne SF-fantasy, ale mysle, ze gdyby Tomek zdecydowal sie na ksiazkowa forme, to moglby mu dorownac jakoscia. Nie neguje dokonan Grzedowicza, uwazam, ze jest w tej chwili jednym z najlepiej piszacych autorow, chociaz Popiol i Kurz to niewypal, w podobnym klimacie Kossakowska pobila go na glowe.
hrabek - 27 Lutego 2007, 16:13

Gustawie (skoro juz tak wolaczem jedziemy), jakos mi tak ten Kilian pomiedzy nie pasuje, bo kolejny tekst o Manchesterze to na pewno nie SF, w zwiazku z czym nie jestem pewien, czy to o space operach nie stosuje sie do tekstow ponizej. Ale pewnie masz racje, a ja nad/niedo -interpretuje.
Gustaw G.Garuga - 27 Lutego 2007, 16:15

Jeno NURS może wyjaśnić tę niejasność, chyba, że zdecyduje się na niespodziankę :wink:
dzejes - 27 Lutego 2007, 16:16

Arlon napisał/a
Mistrzem polskiego horroru był i będzie Grzędowicz. Nawet jeśli puści kolejny Popiół i kurz to to i tak będzie bezkonkurencyjne.

Bo wydał tomik smutnych opowiadań? :shock:

Ixolite - 27 Lutego 2007, 16:41

A co to, horror w klimatach SF być nie może?
NURS - 27 Lutego 2007, 16:43

Mistrzem horroru jest Orbit! a jak nie to w... tralalala :-)
potwierdzam Wegner tym razem czyste SF, przypominam, że przed opkami fantasy mial udanego sf-a.

hrabek - 27 Lutego 2007, 16:45

Hmm... really? To ja juz nie pamietam SF w wydaniu Wegnera, trzeba bedzie w archiwaliach pogrzebac...
NURS - 27 Lutego 2007, 16:47

polecam. Ostatni lot Nocnego Kowboja.
Soulless - 27 Lutego 2007, 18:18

A bo czy ja wiem czy Wywiad to SF... :P
To short jest, generalnie wszystko co krótsze niż 40 JU to short jest :)
Bo to tak po chłopsku jest, żeby na rzeczy było. Wszystko co po przeczytaniu wydaje się za krótkie, to short jest. A to co wydaje się za długie, to grafomania :twisted:

Szenute - 27 Lutego 2007, 18:29

Hem wygląda smacznie, ale jak bedzie to... poczytamy zobaczymy.
MrMorgenstern - 27 Lutego 2007, 18:38

Z chęcią przeczytam :mrgreen:
Tomcich - 27 Lutego 2007, 18:52

O już zapowiedź jest. :shock:

NURS napisał/a

Chciałem, chciałem, będę miał, będę miał. :mrgreen:

I to mnie cieszy. :D

NURS - 27 Lutego 2007, 18:54

I lasagne, i lasagne :-)

Partner forum