Powrót z gwiazd - Windows Vista
Ixolite - 30 Stycznia 2007, 23:08 Temat postu: Windows Vista Możecie mi zadawać pytania
Ziuta - 30 Stycznia 2007, 23:15
Działa to-to?
GAndrel - 30 Stycznia 2007, 23:23
Złapałeś już jakiegoś trojana? Albo inne paskudztwo?
DRM nie przeszkadza za bardzo?
Ixolite - 30 Stycznia 2007, 23:23
Ziuta - Tak. Przynajmniej na razie.
EDIT: Gandrel - Nie. Nie. Z DRMem się jeszcze nie zetknąłem.
gorat - 30 Stycznia 2007, 23:47
Może temat do Summy?
I w ogóle co taki szybki do Visty jesteś? Jakiś wyrok masz czy co?
Podrzuć może jakiegoś screenshota
Ixolite - 31 Stycznia 2007, 00:26
Mało ci screenów na sieci? Jak wstanę to coś zrobię, już mi sie nie chce przełączać teraz. Powiedz konkretniej co, to będzie łatwiej.
Czy do summy? Taki trochę, za przeproszeniem, *beep* tu się pewno zrobi, to dałem do off-topa, ale jak uważasz.
Szybki? Niee, dali to wziąłem. Skrzywienie zawodowe, musiałem się pobawić
hrabek - 31 Stycznia 2007, 08:34
1. Ile ci ramu zajelo na dzien dobry?
2. Uzywasz wersji 32 czy 64-bitowej?
3. to juz wersja full, czy ktorys z pre-releasow?
4. Uruchamiales jakas gre, zeby zobaczyc, jak szybko chodzi w porownaniu do XP?
Pako - 31 Stycznia 2007, 09:49
Bym miał twardego siakiegoś wolnego, też bym się pobawił
Ale włąśnie, jak wygląda sytuacja z obciążeniem sprzętu? Pracuje się dobrze? Jaki masz sprzęt?
Jak wyglądają ogólne zmiany względem XP (nie idzie mi o wygląd)? Jak to się ma do rzeczywistości, pracuje się lepiej/wygodniej czy może tak jak na poczciwym XP?
A wersja pewnie Buissnes któą na MSDN AA puścili.
Godzilla - 31 Stycznia 2007, 09:51
Jak szybko się sypie i ile łat już wydano? Jak łatwo jest zaatakować system?
Jak swego czasu objawieniem było Windows 95, moje biuro jeszcze przez półtora roku chodziło na wcześniejszej wersji. Informatyk zainstalował nowinkę, jak już była dobrze przetestowana przez innych na własnej skórze i w miarę - w miarę połatana.
GAndrel - 31 Stycznia 2007, 09:53
NYT's David Pogue on Windows Vista
EDIT: A co do łat to Microsoft Updates Vista Before Rollout
hjeniu - 31 Stycznia 2007, 09:59
Ixi masz już jakieś propozycje do tego co się powinno znaleźć w Service Pack'u 1?
hrabek - 31 Stycznia 2007, 10:03
Ehehehehehe, slyszalem, ze jeszcze w tym roku ma byc
hjeniu - 31 Stycznia 2007, 10:07
Jak w tym roku, to trzeba będzie z instalacją poczekać do Service Packa 2
Ixolite - 31 Stycznia 2007, 10:26
count:
1. Jak się przełącze dziś to sprawdzę dokładnie, ale coś koło 600MB
2. 32-bit - tylko taką mamy w ramach MSDNAA, zresztą z 64 i tak bym się wstrzymał do czasu, aż pojawiłoby się do tej wersji więcej sterowników.
3. Full, edycja Business, wersja PL
4. Jeszcze nie, z czasem, wszystko z czasem.
Pako:
Sprzęt: Athlon64 X2 3800+, 2GB RAM, GeForce 6800GS, Creative Audigy, modem kablowy pod USB, monitor LCD, dwa dyski SATA 250GB i jeden ATA 80GB.
Działa na razie szybko i bez zarzutu, nie poindeksowało jeszcze całej zawartości dysków, więc wyszukiwanie na razie nie osiągnęło pełnej sprawności, ale i tak już ładnie śmiga. Generalnie trochę sprzęt obciąża, proca, grafę i pamięć, ale jak dotąd niezauważalnie dla mnie. Zobacze co będzie dalej, jak zacznę na czymś pracować.
Wygląda: Trzeba się przyzwyczaić, część rzeczy działa jak w XP (przynajmniej z punktu widzenia interfejsu), część jest nieco zmieniona, a część mocno zmieniona. Na pewno jest bezpieczniej, poprawiony jest firewall (nawet się pyta o dopuszczanie "nieznanych" czy "niepewnych" programów do sieci), poprawiony defender, konto administratora działa na poziomie uprawnień zwykłego użytkownika i w razie potrzeby pojawiają się monity o zezwolenie na wykonanie jakiejś akcji wkraczającej w zakres uprawnień administratora. Na pewno wygodniejsza, kiedy się do niej przyzwyczaić, jest obsługa - łatwiej nawigować po zasobach dysków, fajne jest indeksowanie i przeszukiwanie zawartości, mniejszy burdel w menu start... Trochę chyba gorzej jest z dostępem do różnych ustawień, ale to może kwestia przyzwyczajeń z XP.
Godzilla: W tej chwili już chyba 6 "ważnych" aktualizacji było Jak się przełączę na Viste to sprawdzę dokładnie. Sypać się jeszcze nie sypie, za mało używałem na razie, to w praniu wychodzi. Zaatakować chyba nie jest już tak łatwo, ale to też pewno kwestia czasu
GAndrel: Tak, widziałem ten filmik, ale to takie przypierdzielanie się. Wzięli po prostu dobre rozwiązania i to dobrze dla użytkowników. Z IE też się wszyscy śmieją, że kilka lat po Operze i FF tam zakładki dodali. Też się z tego śmieję. Ale jak ktoś już chce lub musi IE używać, to lepiej kiedy te zakładki są, niż kiedy ich nie ma, nie?
Co do aktualizacji - toż to oczywiste Tak długo jak to są poprawki, a nie krytyczne naprawy, to mi zupełnie nie przeszkadza.
hjeniu: Nie, nie mam jeszcze propozycji. Może jedną. Żeby otworzyli specyfikację Aurory tak, żeby można było modyfikować wygląd i działanie GUI. Ale Vista jest chyba jednak bardziej dopracowana niż XP kiedy się pojawiał na rynku.
gorat - 31 Stycznia 2007, 15:26
Ixolite napisał/a | poprawiony jest firewall (nawet się pyta o dopuszczanie nieznanych czy niepewnych programów do sieci) |
Może mam dziwnego Windowsa, ale u mnie się pyta...
Ixolite - 31 Stycznia 2007, 15:35
Hmm... Od daaaawna nie używam Windowsowego firewalla, kiedyś nie pytał
|
|
|